APPLE I GOOGLE

Foto: PIXABAY

APPLE I GOOGLE UJEDINJENI PROTIV COVID-19 VIRUSA

Dva giganta Epl (Apple) i Gugl (Google) udružuju snage da bi napravili sistem za android i ios platforme, koji će pratiti kontakt zaraženih ljudi virusom covid-19. Ideja se zasniva na tome da se koristi blutut signal ne bi li se poboljšalo ručno praćenje kontakta telefona u neposrednoj blizini.

Kako ove kompanije imaju drugačije operativne sisteme, došli su na ideju da većina podataka ne bude skladištena u njihovim bazama već u telefonu korisnika. Naravno, ovakva vrsta aplikacije će neizbežno imati pristup ličnim podacima, te je potrebno da kompanije udruženim snagama zaštite curenje ličnih podataka. Novi sistem bi koristio blutut komunikaciju kratkog dometa da bi uspostavio dobrovoljnu mrežu za praćenje kontakata, čuvajući podatke o telefonima koji su bili u neposrednoj blizini. Zdravstvene vlasti na svojim javnim aplikacijama dobiće pristup tim podatcima, a korisnici koji ih preuzimaju mogu da se prijave ako su pozitivno testirani na Covid-19. To će dalje sugerisati vlasnicima telefona koji su bili u neposrednoj blizni zaraženih da se samoizoluju i tako preduprede dalje šireneje virusa.

Slične aplikacije već su isprobane u drugim zemljama, uključujući Singapur i Kinu. U Evropi, Češka kaze da će uskoro objaviti takvu aplikaciju. Britanija, Nemačka i Italija takođe rade na razvoju svojih sistema za prikupljanje podataka radi suzbijanja zaraze. Robert Redfield, direktor centra za kontrolu i prevenciju bolesti, izjavio je da je Americi neophodno veoma agresivno suzbijanje kontakata kako bi se život vratio u normalni tok. Naravno, nije samo Americi potreban takav pristup.

Zagovornici koje se bave zaštitom privatnosti pojedinaca postavili su pitanje da li bi ovakva aplikacija mogla da postane deo stalne strukture nadzora, na šta su ova dva tehnološka giganta odgovorila da sve što bude postavljeno biće na dobrovoljnoj bazi i osiguraće privatnost korisniku. Dakle, Epl i Gugl se slažu da nikada nije bilo važnije da udruže zajedničke snage u rešavanju jednog od najvećih svetskih problema. Za sada, ostaje nam da čekamo i gledamo u kom pravcu će se sve dalje odvijati. Ukoliko sve bude kako je rečeno i zamišljeno, možda je ovo ključni trenutak koji će nam obezbediti nazad normalniji život.

Prijatelj portala