STARIJI PAR

Foto: PIXABAY

KAD OBA PARTNERA RADE OD KUĆE PAKAO JE U NAJAVI!

Kada partner i partnerka  rade od kuće, često dolazi do frustracije. Sledi 5 saveta koji će ojačati naše zadovoljstvo partnerskim vezama, a pre svega koje će nas poštedeti razvoda i kompletnog užasa koji može da nastane iz ove stresne situacije!.

Budite prijateljski  nastrojeni i naklonjeni svom partneru!  Studija je pokazala da su za uspešnu vezu mnogo važnije osobine: savesnost, obzirnost i emotivna stabilnost (talenat da i u stresnim situacijama sačuvamo živce) nego da oba partnera imaju iste osobine. U ovom slučaju generalni savet bi bio da za sebe birate i pronađete posvećenu osobu koja Vam može popraviti dan, već samom brigom o Vašim potrebama. Mičigenski Institut došao je do ovog saznanja testirajući 2578 parova koji su proveli u braku više od dvadeset godina. Istraživanje i analiza podataka iznenadila je apsolutno sve! Suprotno prethodnim pretpostavkama, slične osobine ličnosti imaju malo uticaja na uspešnu vezu. Samo oni koji su mogli i uspevali da u vezu utkaju savesnost, obzirnost, i osećaj dužnosti na prvom mestu imali su kao najveći imperativ i emocionalnu stabilnost, odnosno sposobnost čuvanja živaca čak i u stresnim okolnostima postala je bitan oblik preživljavanja u bračnoj zajednici.

Sposobnost opažanja potreba partnera ključan je faktor za dugogodišnje uspešne veze! Istraživači sa raznih univerziteta godišnje ispitaju oko 12.000 ljudi, kao i njihove partnere, roditelje i decu. Psiholog  Kristin Fin sa Univerziteta u Jeni, navodi da je tajna dugogodišnjeg i srećnog partnerstva  pre svega u jednoj sposobnost koja glasi:  Imati srećan brak je u stvari biti u mogućnosti da jasno sagledaš potrebe drugih. 

MLADI PAR

Foto:

Smisao za humor i nežan odnos prema partneru imaju moć koja leči sve krize! Jedino je definitivno tačno, a to je  da osećanja povezanosti jedne osobe za drugu u dugoročnim vezama, kada počinje da se hladi strast moramo nadomestiti drugim pozitivnim osećajima koji moraju doći do izražaja. Ako o ovoj temi razogovaramo bez komplikovanja, savet bi glasio da je šaljiva i nežna interakcija jednih sa drugima definitivna karakteristika  starijih, a pre svega uspešnih parova. U prilog ovoj činjenici govore i naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji, koji su u studiji pratili 87 heteroseksualnih parova tokom perioda od 13 godina.

Učesnici su imali između 40 i 70 godina i bili su u braku od 15 do 35 godina. Tokom studije, parovi su snimani tri puta kada su morali da razgovaraju o sukobima, a potom su istraživači procenili izraz lica, govor tela, verbalni sadržaj i glas u tim kontroverznim razgovorima. Ovo je, na primer, pokazalo da supruge izražavaju više emocija od svojih muževa. Sa povećanjem godina negativno ponašanje se smanjuje kod oba spola! Uprkos gubitku prijatelja i članova porodice, stariji ljudi u stabilnim brakovima relativno su srećni i manje je verovatno da će doživeti depresiju i anksioznost. "Brak je bio dobar za njihovo mentalno zdravlje “, zaključuje Robert Levenson, jedan od autora studije.

MLAD BRAČNI PAR

Foto:

Svađati se, ali na ispravan način ! Mnogo važnije od ishoda svađe je način na koji se raspravljamo! Zagrliti partnera, našaliti se ili dati mu do znanja da poštujemo njegov/njen predlog ili osećanja, pa i popustiti sa sopstvenim zahtevima neki su od predloga kako to možemo činiti. Opšti zaključak je da uvek treba istupiti samo sa ispravnim argumentima jer je dobra kultura i debata neophodna za zadovoljstvo u vezi. Psihoterapeut Arnold Retzer ovo ponašanje je nazvao „rezignativnom zrelošću“, važnim preduslovom za uspešne veze.

Nemojte se fokusirati na materijalne stvari !Dokazano je da parovi kojima novac nije najvažniji na svetu radije se okreću partneru nego materijalnim stvarima i baš zbog toga ulažu više vremena i energije u svoju vezu. Partner treba da dođe prvi u vaš život,  a ne novac. Parovi kojima materijalni imetak nije toliko važan imaju 10 do 15 odsto veći nivo zadovoljstva, izračunali su psiholozi sa američkog Univerziteta Brigham Ioung. 

 

Prijatelj portala