Crveni krst ddk

Foto: CRVENI KRST BEOGRAD

CRVENI KRST OBELEŽIO SVETSKI DAN DAVALACA KRVI

Organizacije Crvenog krsta Srbije pod nazivom   „Bezbedna krv spasava živote“ i sloganom „Daj krv i učini svet zdravijim mestom za život“čestitale su svim humanim građanima Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Koristeći pozornost medija i javnosti predstavnici Crvenog krsta najavili su letnju kampanju koja će po uzoru na prošlu godinu i ovog leta uključiti javne ličnosti u motivaciju i promociju dobrovoljnog davalaštva krvi. Na ovaj način šalje se poruka da svako može dati svoj doprinos: davanjem krvi, volontiranjem u davalaštvu krvi ili širenjem tačnih informacija o potrebama za dobrovoljnim davanjem krvi.  

Kampanja #crvenikrstcrvenitepih #redcrossredcarpet će ove godine trajati  u periodu  od 1. jula do 31. avgusta 2020. godine i biti osvežena u odnosu na prošlu godinu ali uz zadržavanje svog humanitarnog koncepta, sve u saradnji sa ovlašćenim transfuziološkim ustanovama u Srbiji. 

Dovoljne rezerve bezbedne krvi mogu biti obezbeđene samo putem redovnih davanja krvi dobrovoljnih, neplaćenih davalaca.  Krv pomaže pacijentima u životno ugroženim stanjima da žive duže i sa boljim kvalitetom života. Pomaže pri složenim medicinskim i hirurškim procedurama. Krv je takođe važna u lečenju povređenih tokom svih hitnih situacija (prirodnih katastrofa, nesreća, oružanih sukoba) i ima osnovnu ulogu u spasavanju života na porođajima i u neonatalnom zbrinjavanju.

I situacija sa korona virusom nam je pokazala da hematološki, onkološki pacijenti i hitna stanja ne mogu biti zbrinuti bez transfuzije krvi. Crveni krst u Srbiji je tokom trajanja vanrednog stanja sproveo 384 akcije dobrovoljnog davanja krvi u 118 sredina, uz učešće preko 1.500 volontera i prikupljenih 9.500 jedinica krvi.

 

 

Prijatelj portala