SUNČEVA SVETLOST

Foto: PIXABAY

KAKO MANJAK VITAMINA D UTIČE NA BORBU ORGANIZMA SA KORONA VIRUSOM?

Nove studije pokazuju da vitamin D igra značajnu ulogu u težini oboljenja od korona virusa. Kako su studije pokazale, osobe koje su imale manjak vitamina D su razvile dva puta teži oblik bolesti, neretko je to dovodilo i do smrtnog ishoda.

Kasnije, kada su se vršila istraživanja na globalnom nivou, pokazalo se da zaista postoji veza između nedostatka vitamina D i verovarnoće smrtnosti. Značajno je to što su podaci prikupljeni širom sveta, a pogotovo iz najugroženijih zemalja. Italija, Španija, Amerika i Velika Britanija, koje imaju najveći stepen smrtnosti, prijavile su da je i kod njihovih pacijenata vitamin D bio u manjku.

Izvštaji pokazuju, da iako vitamin D neće sprečiti da se pacijent razboli, može značajno smanjiti komplikacije pa čak i smrtnost. Iz tog razloga, mnogi će povezivati preventivu sa konzumiranjem raznih suplemenata, što i nije najpametniji potez. Naučnici su upozorili da se ne preteruje u uzimanju i kombinovanju suplemenata da se istim ne bi predozirali, od čega nemaju nikakav benefit.

Srećom, ispred nas je lepše i toplije vreme, možda je idealan tajming da izađete napolje i upijate sunčeve zrake. Na taj način obogatićete svoj organizam vitaminom D na prirodan način, ali ne zaboravite na držanje distance!

Prijatelj portala