TRUDNOĆA

Foto: PIXABAY

ŠTA TRUDNICE TREBA DA ZNAJU O UTICAJU KORONE NA NJIHOVO STANJE

Današnja tema kojom ćemo se baviti je možda najosetljivija tema, pogotovo ako dodamo korona virus u ovaj skup. Red info portal je odlučio da vam prenese sve potrebne informacije o tome kako korona virus može da utiče na plodnost, začeće ili pak na plod koji je već u stomaku, iako nažalost, naučnici i lekari još uvek nemaju dovoljno informacija o svemu ovome.

 Neke stvari za sada ipak znamo, tj. naučnici su došli do ovakvih podataka. Za početak, znamo da virus najverovatnije ne može živeti u  jajnoj ćeliji ili u spermatozoidu. Takođe, ohrabrujuća je informacija da ukoliko žena koja razmišlja o trudnoći ne pokaže nikakve simptome u periodu od dve nedelje, jer je tada period inkubacije virusa, onda verovatno nije ni zaražena istim, osim ako se nije našla u područiju koje je žarište. Međutim, i tada će se bolest pokazati nakon 28 dana inkubacije, što je svakako bolje nego biti zaražen recimo zika virusom. Da biste znali da niste zaraženi zika virusom, potrebno je da prođe i do 3 meseca da biste bili sigurni. Pritom, ovaj virus i dalje nema odgovarajuću terapiju niti vakcinu, a pokazalo se da može uticati na mutiranje fetusa, te je opasan po trudnice.

 Dalje, ono što će vam lekar verovatno preporučiti u ovom periodu jeste vakcinacija protiv običnog gripa. Ukoliko se vakcinišete protiv gripa, a zarazite se korona virusom, veće su šanse da se vaše telo izbori sa covid-19 infekcijom ako nema „za vratom ” i infekciju sezonskog gripa. Ako uzmemo u obzir da su trudnice onaj deo populacije koji je najranjiviji, razumno je podsticati ovakvu vrstu predostrožnosti.

TRUDNICA

Foto: PIXABAY

 

 

Dosadašnja statistika je pokazala još jednu dobru vest, a to je da se čini da trudnice nisu toliko ranjive da bi u većem broju bile podložne umiranju od korona virusa. Naravno, svaki slučaj je tema za sebe, i to ne znači da su trudnice zaštićene od teških kliničkih slika ili pak smrti zbog korona virusa, ali bitno je da nisu ni ugrožene više nego drugi ljudi.

 

I za kraj, priča se o nemogućoj distribuciji lekova iz zemalja koje ih najviše proizvode ka onim zemljama koje očekuju uvoz. Postavlja se pitanje kako će izgledati ta distribucija lekova koji se pokažu efektni u lečenju korona virusa, ali i da li se ovo odnosi na lekove za plodnost ili hormonske terapije? Pošto je naš tekst govorio o plodnosti i trudnoći, usredsredićemo se samo na ovu kategoriju lekova i podeliti sa vama saznanje da još uvek nigde ne postoji problem u distribuciji i dostupnosti ovih lekova. Ukoliko se takve informacije pojave, Red Info portal će, kao i uvek, biti vaš izvor novih informacija. Do tada, jedite zdravo, pijte vitamine, krećite se u prirodi i spavajte dovoljno. Jedino na taj način možete biti i ostati zdrave trudnice.

Prijatelj portala