VAKCINA

Foto: PIXABAY

U KINI POČELA DRUGA FAZA TESTIRANJA VAKCINE ZA KORONA VIRUS

Naučnici širom sveta se takoreći trkaju s vremenom ko će pre napraviti vakcinu za Covid-19 virus. S obzirom na to da je Kina stigla do druge faze testiranja, može se reći da ova država trenutno vodi trku.

Kako prenose kineski mediji, druga faza ispitivanja obavlja se upravo u Vuhanu, koji je i sam bio epicentar pandemije ovog virusa. Vakcinu pravi i testira centar za istraživanje unutar instituta za vojnu medicinu. Ova vakcina pravljena je genetičkim inžinjeringom i već je data volonterima, kojih ima 273. Prvi deo testiranja bazirao se na sigurnost vakcine, dok je druga etapa fokusirana na njenu efikasnost. U odnosu na fazu jedan, faza dva je popustila određeni limit kada su godine u pitanju, i dozvolila ljudima preko 60 godina da učestvuju u testiranju, pogotovo zato što ljudi ovog starosnog doba imaju najveći rizik od teškog oboljevanja, a potom i smrti.

Kako je širom sveta zaraženo više od dva miliona ljudi, vakcina je jedina validna i moguća opcija protiv ovog virusa. Uglavnom testiranje vakcina uključuje četiri ili više faza provere. Ovo važi za etape od početka testiranja na ljudima do samog implementiranja vakcina u upotrebu. Za sada naučnici veruju da Kina ima dobre šanse i da sa razlogom prednjači u stvaranju leka, s obzirom na to da je i prva locirala genetičku sekvencu virusa. Međutim, bez obzira na neprestan rad, potrebno je 12 do 18 meseci da bi se napravila vakcina. Sve i da se požuri ispitivanje i testiranje, što nije moguće s obzirom na važnost sigurnosti i efikasnosti leka, dodatni problem postaje proizvodnja vakcine za široku ljudsku upotrebu. Istorijski gledano, vakcinama je trebalo dve do tri godine da dospeju na tržište i do samih ljudi.

U međuvremenu, dok se čeka završetak testiranja, postoji mogućnost završavanja eksperimentalniih vakcina u roku od mesec dana. Ipak, zbog takvog požurenog pravljenja, sigurno je da oni koji imaju neke dodatne bolesti neće moći primiti ovu vakcinu zbog njene nedovoljne sigurnosti. Doduše, za sada ona nije preporučljiva nikome iz istog razloga, te ćemo verovatno morati da čekamo otprilike godinu dana na zvaničnu vakcinu.

Znamo da napetost raste kako prolaze dani u kojima ne uživamo potpuno svoju slobodu. Ipak, imajte na umu da vam ta sloboda neće mnogo značiti ukoliko virus ne preživite. Iz tog razloga, za vaši i dobro svih naših građana, ostanite kod svojih kuća, tražite svoj unutrašnji mir i svoju unutrašnju slobodu.

Prijatelj portala