BRISEVI

Foto: PIXABAY

DA LI ZNATE KAKO IZGLEDA TESTIRANJE NA COVID-19?

Kako je glavna tema u celom svetu borba protiv korona virusa, tačnije virusa Covid-19, u ovom tekstu donosimo vam detaljan i slikovit prikaz kako izgleda testiranje na ovaj virus. 

 

Za početak, od velike je važnosti pratiti odgovarajuće kontrolne mere koje sprečavaju infekciju kada se uzimaju uzorci od pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi Covid-19 virusom. Između ostalog, ispitivač mora nositi N95 respiratornu masku, rukavice, zaštitne naočare i zaštitno odelo.

Počnimo sada sa samim testiranjem. Prvo ispitivač uzima nazofaringealni bris. Pacijent treba da prati uputstva koja su mu data. Ispitivač treba da zamoli pacijenta da istrese nos pre uzimanja brisa. Zatim uzima glavu pacijenta i blago je povlači unazad. Deo između glave i vrata se drži rukom koja nije dominantna, a za to vreme pacijent treba da zauzme opuštajući položaj ali i da bude miran. Ukoliko postoji mogućnost, glava pacijenta se naslanja na naslon od stolice ili na zid kako bi se izbrglo trzanje prilikom uzimanja uzorka. Takođe, mora postojati određena razdaljina od pacijenta za slučaj da dođe do iznenadnog kijanja ili kašljanja. Pre početka testiranja savetuje se pacijentu da ostane miran iako može osetiti neprijatnost prilikom uzimanja brisa, na taj način pacijent je spreman i neće imati ishitrene reakcije.

ZABACIVANJE GLAVE

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

Sam proces uzimanja brisa vrši se isključivo sterilnim štapićem koji je od fleksibilne plastike, dok je na vrhu pamučni deo štapiča. Zašto se koriste isključivo plastični štapići? Razlog je zato što ovaj materijal, za razliku od drveta, neće narušiti čestice virusa koje su potrebne za testiranje, i neće sprečiti očitavanje PCR testova. Takođe, mala je verovatnoća da će plastičnim fleksibilnim štapićima pacijent zadobiti neku povredu. Štapić se drži poput olovke između palca, kažiprsta i srednjeg prsta. Na ovaj način lekar ima najveću kontrolu nad pokretljivošću štapića. Štapić se polako uvlači u levu ili desnu nozdrvu u horizontali sve dok vrh štapića ne stigne do prepreke, odnosno dok se ne oseti otpor na prodor štapića. Štapić će biti u nozdrvi duboko oko 5 do 6 cm. 

KAKO SE PRAVILNO DRŽI ŠTAPIĆ ZA BRIS

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

 

BRIS IZ NOSA

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

U ovom položaju štapić se zadržava nekoliko sekundi dok se lagano rotira i na taj način kupi materijal potreban za testiranje. Nakon toga se lagano izvlači štapić i istog trenutka se stavlja u epruvetu gde će biti nekontaminiran do trenutka testiranja. Prilikom jednog uzimanja brisa skupi se i do 3 ml virusnog materijala.

BRIS U EPRUVETI

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

Ukoliko se ne može raditi nazaofaringealni bris iz bilo kog razloga, bris se može uzeti i iz usne duplje. Ponovo treba postupiti isto i upozoriti pacijenta da bude miran iako bude osetio neki vid neprijatnosti, a najčešće je to refleks za povraćanje s obzirom na to da štapić ide do zadnjeg zida orofarinksa. Pacijent treba da ispruži jezik unapred i da na taj način otvori grlo za lakši pristup. Lekar će drvenim štapićem pritisnuti jezik i štapićem pokupiti uzorak za testiranje koji pritom nije dotakao ništa iz usne duplje poput zuba, jezika itd. Isto kao i kod prethodnog brisa, uzorak se zatvara u epruvetu.

BRIS IZ USTA

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

 

USNA DUPLJA I BRIS

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

Nadamo se da, ukoliko postoji neko ko se još nije testirao iz straha a ispunjava sve kriterijume, će nakon ovog teksta shvatiti da uzimanje ovog brisa nije niti bolno niti strašno, i da ih ništa ne sme sprečiti da se testiraju i tako budu odgovorni prema društvu i svojim najbližima.

Prijatelj portala