sredstva za oralnu higijenu

Foto: google image

TEČNOST ZA ISPIRANJE USTA IZAZIVA DIJABETES?

Korišćenje tečnosti za ispiranje usta se praktikuje od davnina, iako se većini čini da je proizvod današnjice. U Kini se upotrebljavala još davne 2700. godine pre nove ere za lečenje gingivitisa (upala desnih). U vreme starih Grka i Rimljana, ovaj tretman bio je rezervisan za više slojeve društva, dok je danas ovo sredstvo itekako dostupno i prisutno u našim domovima. Koliko je ono zaista korisno?

Naučnici Univerziteta Harvard su u svom nedavnom istraživanju otkrili da se korišćenjem tečnosti za ispiranje usta uništavaju mikroorganizmi koji žive na našem jeziku, i koji nas štite od dijabetesa. Tečnost za ispiranje zuba i usta služi za ubijanje bakterija koje kvare naše zube i uklanjaju loš zadah, ali prema rezultatima istraživanja ubijaju i dobre bakterije. Naučnici otkrivaju da ljudi koji dva puta dnevno koriste ovu tečnost mogu oboleti od dijabetesa ili povisiti šećer u krvi za čak 55 posto u roku od tri godine.

U istraživanju je učestvovalo 1206 osoba starosti od 45 do 60 godina, kod kojih je postojao veliki rizik pojave dijabetesa. Tokom istraživanja 17% ispitanika je prijavilo dijabetes. Kod 20% ispitanika koji koriste tečnost za ispiranje usta jednom dnevno je takođe dijagnostikovan dijabetes, dok je taj broj veći za 30% kod onih koji je koriste dva puta dnevno.

Dobre bakterije u ustima nas štite od dijabetesa, a mikrobi pomažu telu da luči azot dioksid koji reguliše nivo insulina i metabolizam, održava balans energije u telu i reguliše nivo šećera u krvi. Pošto pasta za zube sadrži jake antibakterijske sastojke, kao što su triclosan, hlorheksidin, alkohol, eterična ulja ili peroksid, naučnici preporučuju upotrebu tečnosti za ispiranje samo jednom dnevno.

Prema tome ‒ pristupite s merom, i imajte u vidu da postoje različiti mitovi o tečnosti za ispiranje usta, zbog kojih farmaceuti savetuju da loš zadah ili upalu ne lečimo isključivo ovim sredstvom, već da uz savete stručnjaka potražimo i otklonimo uzrok pojave.

Prijatelj portala