Foto: Pixabay

ŠEĆER KAO DROGA: POSTOJI LI ZAVISNOST OD SLATKOG?

Neki smatraju da je šećer najdostupnija droga našeg doba. Postoje dokazi koji pokazuju da ova namirnica ima isti uticaj na mozak kao narkotici, a spekuliše se i da postoji veća verovatnoća javljanja zavisnosti kod onih koji koriste šećer, nego kod korisnika narkotika.

Studija londonskih naučnika, koja je prošle godine predstavljena u magazinu „Lancet”, pokazala je da je na svetu više gojaznih nego neuhranjenih ljudi. Unos slatkiša i šećera u raznim oblicima u tome igra veliku ulogu, jer ljudi ne paze uvek na količinu.
To važi ne samo za standardne slatkiše, veći za namirnice u kojima velike količine šećera ne bismo očekivali, kao što su kečap, jogurt, prelivi, fit grisine…Isto važi i za određena pića.

Dok je pre dvesta godina čovek konzumirao oko 8 kg šećera, pre sto godina taj broj je porastao na 40 kg, a u sadašnjosti se nalazi između 50 i 60 kg godišnje.
Najveću potrošnju imaju Amerikanci, Nemci, Holanđani, Irci, Kanađani i Finci. U Slovačkoj je konzumacija slatkiša relativno dobra, ali je povećana količina nezdravih slađenih pića.

Zamislimo da šećer zaista funkcioniše kao najpristupačnija legalna droga. Opojna je, ispunjava nas energijom i da bi zadovoljila naše potrebe i izazvala željeni emotivni efekat, dovoljno je da je stavimo u usta.
Kao i kod opijata, negativni efekti povećanog unosa šećera mogu se videti tek posle nekog vremena. Govorimo o kardiovaskularnim oboljenjima, otporu na insulin, povećanom riziku od šećerne bolesti drugog tipa, rizik raka debelog creva, uništenje jetre, metabolički sindrom, gojaznost ili probleme sa zubima.

Britanski naučnici su prošle godine objavili metastudiju u kojoj su osporili ljudsku zavisnost od šećera, jer njeno postojanje dokazuju samo istraživanja na miševima.

Veći broj studija se poziva na neurohemijske promene u mozgu, pri kojim se oslobađa dopamin, što su znakovi tipični i za korisnike droga. Povećan unos šećera može da izazove efekte kao što su depresija, teskoba, drhtanje ili nesavladivu želju za slatkim. To je povezano i sa nestabilnom količinom šećera u krvi, čiji znakovi su hirovitost ili razdraženost.

Prijatelj portala