DETE POPRAVLJA ZUBE

Foto: PIXABAY

SJAJNA VEST ZA SVE STRAŠLJIVCE - ZUBI ĆE USKORO MOĆI SAMI SEBE DA LEČE!

Eksperimentišući na miševima, naučnici su uspeli da učine čudo - da podstaknu zube da sami sebe leče, kao što to rade koža i kosti! Odlična vest za sve nas koji se plašimo zubara!

Svi znamo kako odlazak kod zubara može biti stresan, najčešće kada nam je neki zub pokvaren zbog karijesa koji je nagrizao spoljni sloj zuba. S obzirom na to da zubi ne mogu sami da se zaleče kao što to mogu mnoga telesna tkiva, čeka nas mučan proces popravljanja zuba, stavljanja plombe, menjanja plombe, i tako unedogled.
Ima li drugog načina? Zar ne bi bilo moguće podstaći zub da ponovo izraste zdrav, kao poderana koža i slomljena kost? Kod svih telesnih tkiva isti signal vodi računa o ovom procesu - Wnt/β-cat. On može da deluje i na zube, u dentinu, sloju ispod gleđi. Wnt/β-cat bi mogao po potrebi biti aktivan u dentinu, i to delovanjem na ćelije u odontoblastu, kako bi se izgradio novi dentin. Ipak, dejstvo ne bi bilo značajno. Ceo proces se morao nekako unaprediti, što je upravo ono što je Pol Šarp sa londonskog Kings koledža uspeo da uradi.


Naime, Šarp je probao da deluje na enzim koji aktivira GSK-3, budući da on može pomoći u procesu ojačavanja Wnt/β-cat. Do aktiviranja GSK-3 dolazi uz pomoć malih molekula, od kojih je najinteresantniji Tidegluzib, koji omogućava da se bilo koja vrsta povrede miševa zaleči u celosti. Tidegluzib je takođe zanimljiv jer se koristi u lečenju Alchajmerove bolesti, što znači da je relativno lako dostupan i odobren od strane odgovornih lica.

Šarp je uveren da bi ovo rešenje moglo pomoći i ljudima, i u sledećoj fazi istraživanja namerava da ga isproba na pacovima. Najpre će simulirati povredu zuba pacova, a zatim zube popunjavati sunđerima koji sadrže Tidegluzib. Kako Šarp kaže, sam proces je jednostavan, i predstavlja prirodni tretman povreda. Ipak, na veliku radost zubara i razočaranje strašljivaca, ovaj naučnik dodaje da bez bušilice nećemo moći da se brinemo o zubima ni u budućnosti.

Prijatelj portala