OPASNOST NA PLAŽI

Foto: PIXABAY

UPOZNAJTE 9 NAJOPSANIJIH PLAŽA NA SVETU

Šta vam prvo padne na pamet kada čujete reč plaža? Mir, sunce, uživanje, opuštanje, šum mora, raj…? U pravu ste, ovo najčešće jesu epiteti kojima se mogu opisati plaže sveta. Međutim, ne mora uvek biti tako. Priroda sakriva beskonačna iznenađenja oko sebe. Na jednom mestu možete biti očarani lepotom koju vidite, a istovremeno i životno ugroženi. Predstavljamo vam listu od 9 plaža koje su sve, samo ne bezopasne.

Gansbai, Južna Afrika

Ova zona se smatra glavnim staništem belih ajkula i kao takva ekstremno je opasna za plivanje. Prema statistikama, u ovoj zoni živi kolonija od oko 60 hiljada foka, koje privlače jata velikih i belih ajkula. Ako baš želite da iskusite ovako nešto, omogućeno je posmatranje belih ajkula iz kaveza.

AJKULE

Foto: PIXABAY

 

 

Kilauea na Havajima

Plaža sa crnim peskom u Kilauei, na najvećem ostrvu arhipelaga najgore je mesto na kome možete da raširite svoj peškir za plažu. Nalazi se pored najaktivnijeg vulkana na svetu. Kilauea je aktivan od 3. januara 1983. godine. Malo je verovatno da ćete ga naći kako miruje, a vrela lava teče u okean. Na nekim mestima temperatura dostiže 45 stepeni celzijusa. Ako mislite da od lave pobegnete u vodu, razmislite još jednom. U vodama oko ovog ostrva zabeleženo je 102 napada ajkula.

Prala de Boa Viegem

Ova plaža je poznata u Recifu (Brazil) i prvlači pažnju turista iz celog sveta. Nažalost 1992. godine je registrovano najmanje 50 napada ajkula, od kojih je 19 bilo fatalno. Naši ekolozi kažu da je uzrok tome narušavanje ekosistema obale u ovoj zoni, izazvano brodovima za pecanje koji se nalaze blizu obale. Međutim, uznemirujući je i stepen nasilnih zločina koji se događaju u ovom gradu. Odeljenje američke države upozorava da je ovo mesto „kritično” za turiste.

Šendžen, Kina

Ovde rizik dolazi od prenaseljenosti ljudima. Plaža je toliko haotična i pretrpana ljudima da izaziva strah. Ovo dovodi do različitih situacija među ljudima, od onih nepopularnih, pa do onih rizičnih. Kupači često za sobom ostavljaju velike količine smeća, tako da je uživanje na ovoj plaži nemoguće. Ako to nije dovoljan razlog, plaža Šendžen je poznata i po velikom broju utopljenika. Statistički, ovde život izgubi najveći broj dece starosti između jedne i četrnaest godina. To je daleko više nego što je to slučaj u čitavoj Kini.

Severna zona Kvinslenda, Australija

Ovde skoro i da nema krokodila, ali zato sve vrvi od meduza. Svake godine, između oktobra i aprila, sve meduze su prinuđene da odu na obale severne Australije. Nezavisno od malih veličina, ove meduze su među najotrovnijim stvorenjima na planeti i odgovrne su za smrt 70% ljudi od 1883. godine. Ubodi koje izazivaju su veoma bolni i izazivaju srčani udar, što može da se desi u vodi, pre nego što izađete na obalu.

Ostrvo Fraser, Australija

Ko može da zamisli da jedna plaža sa belim peskom može da krije toliko opasnosti? Ali, ovaj raj je samo privid, osim ako vam ne smeta da se borite sa meduzama i ajkulama dok vas jaka morska struja gura i vuče. Spas nećete pronaći ni na obali, jer se tu kriju smrtonosni paukovi. Paukove često otkriju i ubiju divlji psi, vrsta koja je sada pod zaštitom.

MEDUZE

Foto: PIXABAY

 

 

Atoll di Bikini, ostrvo Maršal (SAD)

Ovo svetsko bogatstvo, koje je zaštitio UNESCO , smatra se opasnim iz dva razloga: to su nuklearno zračenje i ajkule. Između 1946. i 1958. ovde je obavljeno najmanje 20 nuklearnih testiranja. Jedan istraživač sa Univerziteta Kolumbija je došao do zaključka da se proizvodi iz ove zone ne mogu koristiti zato što su opasni po zdravlje. Reč je o plodovima kokosa koji padaju sa drveća. Pecanje je ovde zabranjeno već 65 godina, što je dovelo do prenseljenosti ovog područja ajkulama.

AJKULE I KUPAČI

Foto: PIXABAY

 

 

Choupati, Indija

More je ovde veličanstveno plavo, ali je bolje da prvo razmislite pre nego što krenete u vodu. Ova plaža se smatra jednom od najzagađenijih na svetu. Preplavljena je smećem i ostacima rasklopljenih brodova. Takođe, more je zagađeno crnim vodama Mumbaja.

Plaža Ziploit, Meksiko

Neki kažu da ime „ziploit” dolazi iz jezika nahuatl i da znači „mrtva plaža”. Ova plaža, iako je mala, poznata je po talasima i opasnim strujama. Godine 1995. napravljena je barijera kako bi se sprečila snaga talasa i broj žrtava je značajno opao. Nezavisno od toga, vode su izuzetno opasne.

Poseta ovim plažama nudi nezaboravno iskustvo za sve avanturiste i ljubitelje adrenalina. Sigurno poznajete neku osobu koja bi vrlo rado posetila neku od plaža sa crne liste. Razmislite da li ste baš vi osoba koja bi se pepustila avanturi opasnoj po život?

 

Prijatelj portala