DRUŠTVENE MREŽE

Foto: PIXABAY

ZAMKA DRUŠTVENIH MREŽA

Često ćemo čuti za nekog da je zavisan od Fejsbuka ili Instagrama. Ali da li ste se nekada zapitali koliko je takva zavisnost ozbiljna? Ljudi obično tome ne pridaju mnogo pažnje i provode svakodnevno i po nekoliko sati na društvenim mrežama. Međutim, ovo naizgled bezazleno potrošeno vreme iza sebe krije mnoge probleme.

ŽENA I TELEFON

Foto: PIXABAY

 

Društvene mreže koriste iste tehnike kao firme koje se bave kockanjem kako bi stvorile psihološku zavisnost kod korisnika i kako bi usadile svoj produkt u njihov život, upozoravaju nas eksperti. Ove metode su toliko efektivne da aktiviraju sličan mehanizam u mozgu kao kokain, stvaraju psihilošku potrebu za produktom i nekada izazivaju da korisnik čuje „fantomske pozive i notifikacije”, što znači da će osoba osetiti telefon kako vibrira kao da je primila poruku iako se to ne dešava.

Nataša Šil, autorka knjige „Namerna zavisnost”, tvrdi da se dobitak u današnjem svetu društvenih mreža meri brojem klikova i vremenom koje korisnik provede na njihovom produktu. Bilo da je to Snepčet, Fejsbuk ili Kendi kraš, korisnik će se naći u začaranom krugu očekivanja i povratne informacije koji se neprestano ponavlja. A nagrade su taman dovoljno dobre da se uvek vratite u taj ciklus. A ako se isključite, dobijate tone poruka ili dodatnih ponuda koje vas ponovo zaokupiraju. Nataša kaže da moramo prepoznati cenu vremena koje provedemo na društvenim mrežama. Nije to samo igra – već ima finansijski, fizički i emocionalni uticaj na nas.

ZAVISNOST

Foto: PIXABAY

 

Još jedan ekspert, Tristan Haris, nas upozorava da je mehanizam beskrajnog skrolovanja neverovatno sličan automatima za kockanje. Ne znamo tačno kada ćemo biti nagrađeni, ali češće ne dobijemo ništa nego što dobijemo, što je jako slično kockanju. Ali se baš zbog toga uvek vraćamo. Baš kao kod kockanja koji fizički menja strukturu mozga i pravi korisnike podložnim depresiji i anksioznosti, i kod društvenih mreža se pravi ista veza sa depresijom i anksioznošću. Njihov potencijal za ogroman psihološki uticaj na korisnika ne treba ignorisati. 

ČOVEK I LAPTOP

Foto: PIXABAY

 

Neki su čak i zabranili svojoj deci da koriste društvene mreže. Ali ipak, broj aktivnih korisnika Fejsbuka po mesecu je nedavno stigao do 2,13 milijardi, što je 14% više nego prethodne godine. Uprkos skandalima povodom zloupotrebe privatnih informacija korisnika, Fejsbuk je u prvoj četvrtini 2018. zaradio skoro 12 milijardi dolara, čak 49% više nego u 2017. Glavni razlog za ovo je to što je Fejsbuk neizostavan deo našeg života danas. Prosto ne možemo da se izlogujemo. Stvorili smo naviku da na Fejsbuku svakodnevno provedemo izvesno vreme. A kada se navika stvori, više nam nije potreban okidač kao notifikacija ili zvono, jer je zamenjen internim okidačem. To znači da je stvorena asocijacija sa korišćenjem tog produkta i željom da se ispuni emocionalna potreba.

Ako vam se čini da provodite puno vremena gledajući u telefon, ako sebe često zatičete kako skrolujete početnu stranu ne obraćajući previše pažnje na sadržaje, trebalo bi da se zapitate da li ste i vi postali zavisnik od društvenih mreža. Ako se pronalazite u tome, trebalo bi da pokušate da svoje vreme drugačije organizujete, i pronađete lepše i kvalitetnije aktivnosti kojima ćete ispuniti svoj život.

Prijatelj portala