DRON TAKSI

Foto: GOOGLE FREE IMAGES/WIKIPEDIA

POLEĆE PRVI „DRON TAKSIˮ U DUBAIJU

Revolucija dronova dostigla je nezapamćene razmere sa aplikacijama koje se ne ograničavaju samo na snimanje slika. Iako je ovo bila jedna od primarnih funkcija dronova, ova tehnologija danas otvara put ka novoj eri, i to u transportu.  Prvi dron taksi obavio je svoj prvi let u Dubaiju. Emirati su različitim istraživanjima mesecima planirali kako da unaprede svoju urbanost. Međutim, nemačka marka Volokopter bila je ta koja je konstruisala model koji prevozi maksimum dvoje putnika nebom Dubaija. Na taj način rasterećuje se saobraćaj i smanjuje zagađenost vazduha. Dron taksi je električan i koristi tehnologiju GPS (Globalni pozicioni sistem) da bi programirao rutu. Ovaj taksi realizuje prevoz do 30 minuta, ali treba napomenuti i to da se taksi puni čak 2 sata.

Ako se, pored leta koji dostiže i do 200 metara visine i brzinu do 100 kilometara na čas, po još nečemu ističe ova tehnologija, to je, svakako, laka dostupnost koju imaju potencijalni korisnici ovog vida visinskog prevoza. Onaj ko želi da koristi usluge dron taksija može to da zatraži brzo i jednostavno – preko aplikacije u svom pametnom telefonu. Sletanje se vrši sa zemlje jednim sofisticiranim daljinskim upravljačem, ne bi li se izbegle nezgode, a takođe, unutar vozila nalazi se i padobran.

Prvi let ovakvog drona realizovan je 25. septembra prošle godine, međutim, dron tada nije prevozio putnike. Ipak, ovo poletanje bilo je vrlo značajno, jer se radilo o prvom samostalnom letu bez ljudskog monitoringa, pa su ove probe bile potpuni uspeh. Upravo iz ovog razloga Dubai želi da u narednih pet godina uvrsti u svoj sistem i ovaj način transportovanja. No, pored toga, pretenzije idu i mnogo dalje. Emirati nastoje da do 2030. godine četvrtina ukupnog broja vozila bude samoupravljajuća u vazduhu.

Samo je pitanje je vremena kada će još zemalja usvojiti ovu tehnologiju i doneti je u svoje velike urbane sredine. Tendencija ekološkog i efikasnijeg transporta je dobro prihvaćena kao obeležje ideje o transportnim dronovima, iako je glavni cilj Emirata zapravo smanjenje intenziteta saobraćaja. Iz svega ovoga možemo jedino zaključiti da se nalazimo pred transportom iz budućnosti, koji će, kako se prognozira, imati električna vozila, bilo da su vazdušna ili ne, kao protagoniste revolucije. Na nama je, pak, da odlučimo, hoćemo li biti dovoljno smeli da ove futurističke oblike transporta i koristimo.

Prijatelj portala