SOCIJALNO DISTANCIRANJE

Foto: PIXABAY

SOCIJALNU DISTANCU POŽELJNO PRIMENJIVATI DO 2022. GODINE!

Glavna tema u svetu još uvek je novi Covid-19 virus. Shodno tome teorije, studije i nove informacije pristižu iz dana u dan. Lek i gotove vakcine još uvek nisu ni blizu, iako naučnici i lekari rade prekovremeno kako bi bolje razumeli ovaj virus, koji se raširio po celom svetu.

Pojavile su se četiri nove studije i nove situacije koje su dovele do razrešenja nekih nedoumica. Ono što do sada nismo znali jeste da je moguće da se virus prenese sa preminule osobe na živu osobu. Tajland je prva zemlja koja je prijavila ovakav slučaj. Jedan od preminulih pacijenata koji je bio zaražen koronom preneo je virus zdravstvenom radniku koji je bio u kontaktu sa njim. Nažalost, zdravstveni radnik je nakon što se zarazio i sam preminuo. Ove informacije dižu zabrinutost ne samo za zdravstvene radnike koji svoj život ugrožavaju svakog dana dok leče pacijente obolele virusom, već i za ljude koji rade u mrtvačnicama ili pogrebnim preduzećima. Stoga se naglašava da je potrebna posebna oprema prilikom obavljanja ovakvih radnji, tj. puna oprema koju koriste sami lekari koji su na prvoj liniji u borbi protiv virusa. Pogotovo zato što još uvek nije poznato koliko virus može da preživi u mrtvom telu.

Druga studija govori o tome da toplota neće uništiti korona virus. Nekoliko teorija da će sunce sprečiti virus posle ovih studija padaju u vodu i ubijaju optimizam. Francuski naučni časopisi su sada došli do zaključka da korona virus može dugo izdržati izložena visokim temperaturama. Profesor Remi Carls sa Marsejskog Univerziteta je otkrio da je virus testiranjem bio izložen temperaturi do 60 °C tokom čitavog sata i da je još uvek imao neke žive komponente koje su se nakon toga klonirale.

Treća studija koju su sproveli kineski stručnjaci pokazala je da je smer u kome duva vazduh bitan faktor prenošenja kapljica virusa. Naime, sproveli su istraživanje u kome su testirali deset slučajeva korona virusa iz tri različite porodice koje su obedovale u jednom kineskom restoranu. Na taj način su saznali da je ventilacija igrala veliku ulogu u tome da kapljice virusa dospeju do ljudi. Dakle, studije apeluju na restorane koji još uvek posluju da stolove razmaknu što je više moguće i da nađu način da ventilacija ne povećava prenos infekcije.

I poslednja studija iznosi stav da će neki oblik socijalne distance biti neophodan do 2022. godine. Sada, u ovom momentu pod ograničenjem slobode kretanja nalazi se više od polovine država, a mnoge vlade pooštravaju mere. Iz tog razloga se svi pitamo do kada će sve ovo trajati. Naučnici Harvardskog Univerziteta smatraju da će biti potrebno ponavljanje perioda socijalne distance nekoliko puta sve do 2020. godine. Naučni članak objavljen u jednom naučnom časopisu tvrdi da će virus Covid-19 postati sezonski virus.

Ovo su za sada najnovije informacije koje su dostupne. Međutim, imajmo na umu da sve dok se ne izborimo sa virisom nećemo tačno znati šta je potrebno uraditi kada je on prisutan. S toga, sve što nam sada zvuči zastrašujuće podložno je promeni kako se vreme menja, kako se virus modifikuje i kako se povećava broj ljudi koji su uspešno prevazišli virus. Neka nam to bude nada da će se sve rešiti bez većih problema, ali i podstrek da se ne opuštamo nego da damo sve od sebe da nađemo rešenje u slučaju da se ono samo ne nametne.

Prijatelj portala