NANOTEHNOLOGIJA

Foto: PIXABAY

NANOMATERIJALI KAO LEK ZA COVID-19?

Do sada nam je svima postalo jasno da izolacija neće biti dovoljna da se rešimo pandemije Covid-19 virusa. Izolacija se pokazala kao efektna kada je u pitanju sprečavanje širenja virusa, na taj način uspevamo da imamo neku kontrolu nad situacijom. Ipak, izolacija neće biti dovoljna sa spreči vraćanje virusa, ukoliko ga se uopšte oslobodimo na neko vreme tokom letnjih dana.

Određene nacije koje su za sada ovladale virusom, kao što je i Kina, strepe od drugog talasa virusa. Ipak, možda se nazire rešenje ovom problemu. Kineski naučnici tvrde da su našli lek koji će pomoći borbu protiv korona virusa. U pitanju je novi način suočavanja sa bolešću. Nije u pitanju klasični lek, već kompozitni nanomaterijal korišćen u medicinske svrhe. Kineski mediji prenose da su se nanomaterijali pokazali korisno apsorbujući i deaktivirajući korona virus. Efikasnost ovog načina lečenja, kako tvrde, je 96,5% do 99,9%. Da li je ovo ultimativni lek na koji svet čeka? To još uvek ne možemo reći. Naime, testiranje ovih materijala još nije počelo.

Sa druge strane, i ranije smo mogli načuti istraživanja koja govore da bi nanomaterijali mogli izlečiti mnoge opake bolisti, među kojima je i kancer. Ali, da li znamo šta su nanomaterijali? Američki institut za zdravlje objašnjava nanomaterijale kao materijale napravljene od nano veličine čestica koje već postoje u prirodi. Najčešće se ove čestice izvlače iz uglja ili pak srebra. Ipak, smanjenje na tako malu (nano) veličinu dovodi do toga da imaju potpuno drugačija svojstva i da se drugačije ponašaju. Ovako sitni, nevidljivi golom oku, nanomaterijali mogu gađati određene obolele organe ili obolele ćelije. U Kini pokušavaju da iskoriste ove materijale da razbiju strukturu virusa. 

Ostaje pitanje koliko ćemo čekati da se ovakav lek razvije? Nije tajna da se o nanomaterijalima još uvek ne zna mnogo, pa se postvalja pitanje kakve nuspojave bi sve ovo moglo imati na ljudsko telo. Sve u svemu, nemoguće je znati da li smo se približili rešenju za problem koji nas opseda sve dok se ne završe klinička ispitivanja, ali nam do tada ne preostaje ništa drugo nego da se nadamo i da budemo odgovorni ostajanjem u svojim kućama.

Prijatelj portala