GEJZIR

Foto: PIXABAY

KAKVE BI POSLEDICE MOGLA DA IMA ERUPCIJA SUPERVULKANA KIKAI?

Pre više od 7.000 godina erupcija vulkana u Japanu prouzrokovala je katastrofalne posledice. Nekih 50 kilometara od obale japanskog ostrva Kjuša vreba opasnost, a istraživačima se čini da magma ovog supervulkana ponovo ključa.

Naime, vulkan Kikai je supervulkan ispod površine mora, čija bi erupcija imala razarajuće posledice. Ovako ogromne količine magme ispod površine mora nisu česte, osim u nacionalnom parku Jeloustoun ili u takozvanim Flegrejskim poljima u južnoj Italiji.

Površina ispunjena magmom iznosi 32 kubna kilometra. Procenjuje se da dužina celog vulkana iznosi oko 10 kilometara, a visina oko 600 metara. Kada bi ta površina poprimila izgled kocke, dužina njene ivice bi iznosila čak više od 3 kilometara.

Naučnici su došli do podatka da se u krateru Kikai, nekih 30 kilometara ispod površine mora, sakuplja velika količina vruće magme. Promene na površini kratera ukazuju na konstantan rast supervulkana. Za vreme jedne ekskurzije Japanci su otkrili promene oko kratera, a pukotine u morskom dnu govore u prilog jakom pomeranju magme. Koristeći podvodne robote i seizmometre, istraživači proučavaju geološka svojstva vulkana, o njihov rad je još uvek na samom početku.

ERUPCIJA VULKANA

Foto: PIXABAY

 

Kada bi zaista došlo do erupcije, 100 miliona stanovnika bi direktno bilo izloženo opasnosti. Zanimljivo je i mišljenje arheologa da je poslednja erupcija Kikai vulkana mogla biti zaslužna za nestanak Jomon kulture u Japanu. Ipak, nemoguće je utvrditi kakve je posledice neka od raijih erupcija mogla ostaviti. Ono što naučnike više zabrinjava jeste bojazan da bi do erupcije opet moglo doći. Trenutna šteta bila bi zaista velika. 

Međutim, ovakva ogromna količina izbačene lave mogla bi imati i dugoročnije posledice – kilima bi se verovatno drastično promenila i čovečanstvu bi predstojala takozvana vulkanska zima. Temperatura bi opala za nekoliko stepeni i došlo bi do velike poljoprivredne štete.

Srećom, mogućnost ovakvog scenarija nije preterano visoka. Ipak, erupcija bi mogla da se desi u narednih 10.000 godina, kako tvrdi istraživač dr Tomas Valter. Sa druge strane, erupcija u Flegrejskim poljima u Italiji je mnogo realnija, ali bi i posledice bile mnogo manje.

Vulkan Kikai je do sada bio potpuno nepoznat. Rezultati istraživanja japanskih istraživača značajni su jer se ovaj vulkan po prvi put posmatra kao aktivan.

Sada znamo odakle opasnost preti. Ako ste avanturista i volite da putujete, ipak pažljivo birajte sledeće odredište koje ćete posetiti.

Prijatelj portala