KARANTIN

Foto: PIXABAY

ŠTA NE TREBA ZABORAVITI DOK SMO U KARANTINU?

Kako smo svi zatvoreni u kućama zbog korona virusa, nedostatak dnevne rutine može dovesti do preteranog razmišljanja i pojačane brige. Da biste se lakše izborili sa ovim pritiskom, Red info portal vas podseća na stvari koje treba imati na umu tokom karantina:

 

1) Vežbajte svoje telo

Verujemo da je veliki broj vas želeo tokom karantina da dovede svoju liniju do savršenstva, ali nikako da načini prvi korak. Imajte na umu da bi vam u ovakvoj situaciji vežbanje puno značilo prvenstveno jer bi vas činilo raspoloženijim zbog edorfina koji se luči tokom fizičke aktivnosti. Dobijete li uz to i trbušnjake, sigurno se nećete buniti.

 

2) Pazite kako koristite društvene mreže

Previše informacija na istu temu više će vas emotivno iscrpeti nego što će vam prekratiti vreme i ubiti dosadu.

 

3) Koristite tehnologiju da se emotivno povežete

Iako smo fizički udaljeni od bliskih i nama dragih ljudi, to ne znači da treba da budemo i emotivno udaljeni. Održavajte svoje odnose stalnim interakcijama i sledeći put kada se vidite izgledaće kao da nije prošlo toliko vremena.

 

4) Obucite se svakog jutra umesto da ostajete u pidžami

Ako ćemo biti iskreni, prijatno je provoditi dan u komotnoj pidžami. Međutim, nakon nekog vremena ova monotonija će vas pretvoriti u hodajućeg zombija i može uticati na vaše mentalni zdravlje. Dakle, obucite se svakog jutra u odeću koju biste inače nosili, ili u krajnjem slučaju neka to bude trenerka. Na taj način vaš mozak prima signale da je vreme da vaš dan započne.

 

5) Vodite računa o vašem telu tako što ćete unositi zdrave namirnice

Poznato vam je mišljenje da smo ono što jedemo? Zaista je tako. Mnoge studije su pokazale da je šećer povezan sa raznim upalama u organizmu. Ništa bolje po vas nisu ni grickalice, a kamoli brza hrana. Pitanje je da li ćete ikada više imati ovoliko slobodnog veremena. Zašto ga onda ne iskoristiti da spremate sebi zdravije obroke?

 

6) Fokusirajte se samo na ono što možete kontrolisati

Neizvesnost koja je došla sa pandemijom svakako nije povoljna po nas. Ono što možete kontrolisati jeste vaše kretanje. Ostajanjem kod kuće imate kontrolu u svojim rukama. Potrebno je samo da budete strpljivi i videćete da samokontrola i odgovornost donosi poboljšanje u celom svetu. Ukoliko se podsetite koje sve male stvari možete uraditi za sebe dobićete samopouzdanje i osećaj kontrole nad situacijom.

 

Ne postoji bolje prilagođavanje situaciji od ustaljivanja navika i rutine. Nažalost, nije nemoguće da će ovakva situacija trajati neko vreme, a moguće i do izbacivanja vakcina, zato je najbolje naći način da se prilagodimo. Počnite od osnovnih stvari da bi posle nekog vremena imali izgrađen celokupan režim funkcionisanja u ovakvim okolnostima.

Prijatelj portala