DODELA OSKARA

Foto: PIXABAY

KAKO ĆE KORONA VIRUS UTICATI NA DODELU OSKARA 2021. GODINE?

Povodom održavanja dodele Oskara, predsednik Akademije filmskih umetnosti i nauka David Rubin izjavio je da oni čvrsto veruju kako ne postoji bolji način doživljavanja čari filma od gledanja istog u bioskopu. I sam potez Akademije o kome ćemo nešto više reći u daljem tekstu, najnoviji je pokazatelj vanrednog stanja u svetu zbog korona virusa. Pandemija je do sada dovela do odlaganja raznih događaja, odustajanja od filmskih festivala visokog profila i zatvaranja bioskopa širom sveta.

Razarajuća pandemija prisilila je zatvaranje svih bioskopa okruga Los Anđelesa. Pre toga, filmovi su morali biti prikazani u bioskopima u Los Anđelesu najmanje nedelju dana, tri puta dnevno, kako bi se kvalifikovali za nominaciju. Iz tog razloga, uvodi se novo pravilo. Sada će samo filmovi prikazani na striming platformama (poput Netfliksa) i video pej per vju će biti u konkurenciji za dodelu oskara sledeće godine. Oni se mogu kvalifikovati u kategoriji najbolje slike, opšte ulazne i specijalne kategorije. Dve kategorije zvuka, obrada zvuka i kombinovanje zvuka, biće spojene u jednu kategoriju: kategoriju za najbolja dostignuća za zvuk. Osim toga, svi filmovi koji budu nominovani moraće da se pojave i u bioskopima čim se za to ukaže mogućnost. Pravila koje smo pomenuli odnosiće se samo na 93. dodelu Oskara

Takođe, iako postoje priče i spekulacije da će se datum za dodelu Oskara sledeće godine pomeriti, zvanična informacija za sada je da odlaganja termina neće biti. Dodela Oskara još uvek treba da bude održana 28. februara 2021. godine. Naravno, sve je još uvek podložno promenama, bilo da su u pitanju termini ili sama organizacija događaja, glasanje ili određivanje kategorija. Red Info portal će vas pravovremeno obaveštavaiti ukoliko dođe do izmena.

Prijatelj portala