MASKA

Foto: PIXABA

VIRTUELNI KULTURNI SADRŽAJ DOSTUPAN I ITALIJANIMA U KARANTINU!

Dok vlada korona virus i u Italiji, njeni građani imaju priliku da svoje vreme ispune gledanjem raznih kulturnih sadržaja.

U udobnosti svog doma, sa direktnim prenosom na društvenim mrežama, Fejsbuku ili Instagramu, omogućeno im je praćenje raznih emisija, predstava, opera, svaki dan u određeno vreme.  Opersko pozorište u Rimu omogućilo je gledanje poznatih svetskih opera kao što je ,,Madam Butterfly", Đakoma Pučinija,,The Bassarids"  remek delo nemačkog kompozitora Hans Werner Henzea

Osim toga, mogu uživati u čitanju bilo koje knjige, časopisa, iz čak 90 zemalja, na 40 različitih jezika, zahvaljujući inicijativi #kulturaukući# na koju su se odazvale i  biblioteke grada Rima.

Ovoj inicijativi su se pridružili i drugi italijanski gradovi kao što su Milano, Bolonja, Torino.Čak su se i televizijski programi samih gradova posvetili kulturi. U bolonji će njeni građani uživati os 21 čas do ponoći užvati u slikama i snimcima o njihovom kulturnom nasleđu.

Putem platforme Google Art & Culture, moći će da posete sve muzeje u Rimu, Milanu, Bolonji, da istraže svaki njihov  deo ali i da  u visokoj rezoluciji virtuelno gledaju remek dela. Na isti način Italijani mogu istražiti i mnoge svetske muzeje, u Rusiji, Latinskoj Americi, Francuskoj. Na platformi je postavljeno na milione multimedijalih sadržaja visoke rezolucije.

Kanal Rai radio 3,  među prvima, nudi veliki izbot programa od pozorišta, književnosti i muzike. Pored direktnih prenosa snimaka u vezi koncerta ili pozorišta, na radiju se mogu čuti i čudesna čitanja  velikih književnoh klasika kao što su ,,Verenici" Alesandra Manconija, ,,Kuga" Albera Kamija ili ,,Porodični leksikon" Natalije Đincburg. Zanimljivi su i audio i video-zapisi posvećeni umetnosti i umetničkim kolekcijama Narodnog Muzeja.

U ovoj kampanji nisu izostavljeni ni najmlađi. Poznati italijanski pisci i crtači postavili su na internet stranici mnoge priče, igrice i snimke kako bi deci ispunili ove dane u izolaciji.

Prijatelj portala