mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ŠTA KOKO, NAJINTELIGENTNIJA GORILA NA SVETU, PORUČUJE ČOVEČANSTVU?

Ne znaju svi za priču o Koko, najinteligentnijoj gorili na svetu. Ova divna životinja rodila se u zoološkom vrtu u San Fransisku 1971. godine. Psiholog Frensin Peni Petersn je odlučila da je usvoji kako bi se sprovelo istraživanje na Univerzitetu u Stanfordu, u Sjedinjenim Državama.

Prvobitni cilj je bio lingvistički eksperiment. Frensin je pokušavala da joj pokaže američki znakovni jezik za gluvoneme. Vodila se time da bi joj uspeh u eksperimentu omogučio da komunicira sa Koko i sazna iz prve ruke kako razmišlja jedan primat.

ZUBARI ZA GLUVONEME

Kako navodi emol.com, tim čileanskih zubara i stručnjaka iz različitih oblasti stvorio je aplikaciju čiji je cilj da olakša brigu o pacijentima koji su gluvonemi, kao i da poboljša komunikaciju između ovih pacijenata i lekara. Ova aplikacija se sastoji od video-snimaka koji pokazuju različite situacije objašnjene na znakovnom jeziku.

APLIKACIJA KAO POMOĆ OSOBAMA KOJE KORISTE ZNAKOVNI JEZIK

Tim čileanskih zubara i stručnjaka iz različitih oblasti stvorio je aplikaciju čiji je cilj da olakša brigu o pacijentima koji su gluvonemi, kao i da poboljša komunikaciju između ovih pacijenata i lekara. Ova aplikacija se sastoji od video-snimaka koji pokazuju različite situacije objašnjene na znakovnom jeziku. Kreatori aplikacije Odontoznaci (Odontoseñas) pod vođstvom Valerije Kampos, zubara i asistenta na Univerzitetu Konsepsion (Universidad de Concepción), radili su na ovom zadatku skoro godinu dana kako bi zahvati, kao i video-snimci bili jasni.

Scroll to Top