mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ZAŠTITIMO PRIRODU IZBEGAVAJUĆI KORIŠĆENJE PLASTIKE

O ekologiji i zaštiti životne sredine se dosta govori. No, po svemu sudeći, time se manje bavi nego što bi trebalo. Priroda zahteva negu svakog dana, a to zavisi od nas. Mi smo tu kako bismo je učinili lepšom i urednijom. Samo jedan od primera koji nas navodi na razmišljanje o tome koliko vodimo računa o životnoj sredini jeste problem plastike. Možda će vam biti fascinantna činjenica da je u stomaku kita koji se nasukao na obali plaže u Norveškoj pronađena velika količina sitne plastike i 30 kesa.

DA LI HLEB UGROŽAVA ŽIVOTNU SREDINU?

Prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Šefildu, proizvodnja jedne vekne hleba ima uticaja na okolinu, jer doprinosi stvaranju gasova staklene bašte.

Svaki stanovnik Španije u proseku pojede 35,15 kilograma hleba godišnje, prema najnovijem izveštaju o potrošnji objavljenom od strane Ministarstva poljoprivrede, ishrane i životne sredine. Istina je da kada prođemo pored pekare, dođemo u iskušenje kojem je teško odoleti. Miris sveže pečenog hleba je užitak, ali ipak u tom mirisnom i ukusnom užitku ima nešto loše.

TRŽNI CENTAR U ŠVEDSKOJ SA POLOVNOM I RECIKLIRANOM ROBOM

U Švedskoj je otvorena robna kuća gde možete da kupite samo popravljene i iskorišćene stvari.

Šljašteći i hipermoderni tržni centri su izlozi materijalizma, a da ne govorimo tek o visokim cenama. Ali koncept robne kuće gde se nalaze samo stvari iz druge ruke ide putem ka uspehu. Ovde, međutim, nije reč o običnom second-handu, gde birate odelo iz druge ruke, nego o celoj robnoj kući. Tamo možete naći popravljene ili iskorišćene stvari, ali u dobrom stanju, toliko dobrom da izgledaju gotovo kao nove.

SLOVAČKA POKREĆE BORBU PROTIV PLASTIČNIH KESA

Slovačka troši skoro dva puta više plastičnih kesa kao prosečna država Evropske unije. Zbog toga, Slovačka vlada je odlučila da krene pravcem ekologije. Ka tome je gura Evropska unija, koja je naredila članskoj državi da smanji upotrebu lakih plastičnih kesa, koje se smatrajua principijalnim rizicima po životnu sredinu. Osim sprovođenja mera smanjivanja upotrebe plastičnih kesa, moguće je i usmeravanje prodavaca da ne nude jednokratne kese.

Scroll to Top