mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ZDRAVA ISHRANA ČINI DECU SREĆNOM

Otkriveno je da je zdrava ishrana, bez obzira na težinu deteta, povezana sa njihovim samopouzdanjem, slabijom emotivnošću (osetljivošću) i problemima koje doživljavaju sa vršnjacima.

Istraživanja koja su sproveli naučnici sa Sahlgrenska Akademije, u saradnji sa Gotenburg Univerzitetom u Švedskoj, pokazuju da deca koja imaju smanjen unos rafinisanih šećera i masti i povećan unos voća i povrća, imaju mnogo veće samopouzdanje i da doživljavaju mnogo manje emotivnih problema i problema sa vršnjacima.

Prema izveštaju novinske agencije Anadolija, rečeno je da su rezultati sprovedenih istraživanja u časopisu „Kraljvsko društvo za javno zdravlje Velike Britanije” sprovedeni nad 7.675 dece, uzrasta od 2 do7 godina u Belgiji, na Kipru, u Estoniji, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji i Švedskoj.

Studija je pokazala da deca koja ribu jedu dva do tri puta nedeljno, imaju mnogo jače samopouzdanje.
Na početku istraživanja porodice su bili ispitivane koliko često njihova deca u toku nedelje konzumiraju hranu sa liste od 43 ponuđene stavke i deci su davani poeni za zdravu ishranu. Kasnije su u okviru popunjenih anketa bile procenjivane sledeće pojave: samopouzdanja dece, odnosi sa prordicom i vršnjacima i emotivna stanja.
Naučnici su za to vreme izmerili težinu i visinu dece. Merenja i ankete su bile ponovljene nakon dve godine.
Prema istraživanjima se vidielo da deca koja dva do tri puta nedeljno jedu ribu su dosta samopouzdanija i da ne doživljavaju konflikte sa svojim vršnjacima, kao i da nemaju emocionalnih problema.

Takođe je utvrđeno da su samopouzdanija deca koja unose voće i povrće u skladu sa instrukcijama i koja imaju smanjen unos šećera i masti. Otkriveno je i to da je unos voća i povrća, kao i unos masti, povezan sa boljim odnosima sa porodicom i vršnjacima.
Naučnici naglašavaju da su primetili poboljšanje i kod dece sa prekomernom kilažom koja su započela zdravu ishranu.

Nekad zvuči teško za roditelje da utiču na svoju decu da jedu zdravu hranu, koja im i nije toliko zanimljiva. Ali, dragi roditelji, potrudite se, postoji sigurno neki način da im zdrave namirnice „podvalite”, a ako imate više sreće, uspećete to da im objasnite i utičete na njih u polju ishrane.

 

PONAŠANJE ZDRAVLJE DECA RASPOLOŽENJE ZDRAVA HRANA KILAŽA RIBA
Scroll to Top