mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ŠTA BI SE DESILO KADA BI SVE PAKLE CIGARETA IZGLEDALE ISTO

Serija studija pokazala je da bi standardizacija pakovanja cigareta mogla smanjiti potrošnju duvana, glavnog uroka smrti na globalnom nivou.

Kada bi sve pakle cigareta bile iste, rezultat bi bio smanjenje pušenja. Ovo se otkrilo istraživanjem koje je sprovedeno Cochrane u Engleskoj i u Kanadi.

Psihologija pušača

Kako tvrdi Svetska Organizacija za Zdravlje, pušenje je značajan uzrok smrti u svetu i najbolji način za smanjenje potrošnje duvana jeste inhibicija potrebe za kupovinom kod onih koji tek počinju da puše, kao i pružanje pomoći kada je odvikavanje višegodišnjih pušača u pitanju. Ovom cilju bi od velike pomoći mogla biti standardizacija pakovanja, što je već predložila organizacija „Framework Convention on Tobacco Control” (OMS FCTC). Čini se da neke studije ukazuju na to da bi promena pakle cigareta mogla izvršiti uticaj na izbor ljudi.

Ista pakovanja za sve

Tim istraživača Cochrane-a, neprofitne organizacije koja skuplja i procenjuje informacije o zdravlju, analizirao je studije o paklama cigareta i o ponašanju pušača, a rezultati su objavljeni u „Cochrane Library”. Čini se da postoje 51 različita studija koja pokazuje da bi standardizacija pakovanja cigareta mogla uticati na promenu u ličnom izboru i dovesti do smanjenja korišćenja duvana. Privlačnost cigareta se smanjuje kada su oblik i boja pakle iste za sve, i kada obeležja marki imaju iste dimenzije, font i boju. S druge strane, nijedna studije ne povezuje standardizovano pakovanje sa rastom upotrebe duvana, niti sa nastavkom navike pušenja nakon ostavljanja.

Australija je počela

Ne postoje studije o dugoročnom uticaju standardizovanih pakli. Ali, počevši od Australije, neke zemlje su donele zakon o „jednoj pakli" i uskoro ćemo imati mogućnost da saznamo više.

Koautor studije Cochrane, Jamie Hartman-Bozce rekao je: „Naši dokazi govore o tome da bi standardizovano pakovanje moglo promeniti stavove i verovanja koji se tiču pušenja, a dokazi koje za sada imamo ukazuju na to da bi standardizacija mogla smanjiti broj pušača i povećati potrebu za ostavljanjem pušenja."

CIGARETE PUŠENJE PUŠAČI PAKOVANJE
Scroll to Top