mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ŠIPAK - BILJKA KOJA ĆE POBOLJŠATI VAŠE ZDRAVLJE

Zima nas uvek iznova vraća starim pitanjima − kako se u sezoni prehlada opremiti dovoljnim količinama vitamina C koji će nas sačuvati dosadnih simptoma i omogućiti nam da bezbrižno uživamo u lepšoj strani zime? Naravno, ovo pitanje neretko prati kupovina limuna, čajeva i raznog voća koje marljivo nabavljamo. Šta ako vam kažemo da postoji biljka koju u tim našim pripremama zaboravljamo, a koja je dobro poznata u narodu, i koja ima dugu tradiciju lečenja brojnih bolesti i tegoba, od prehlade do reumatskih bolova? Biljka koja ima 20 puta više vitamina C od limuna?
Specijalista biologije Arzu Kabakči (Arzu Kabakçı,) govori o biljci poznatoj kao šipak, posebno o čaju i njegovom ulogom u poboljšanju našeg zdravlja, koja do sada možda nije bila dovoljno poznata.
Kabakči kaže da biljka rosa canina, potiče iz porodice ruža i da je poznata pod nazivima: divlja ruža, plotna ruža, pasja ruža, pasja drača. Šipak je biljka iz porodice ružakoja samostalno raste u svim delovima sveta sa umerenom klimom. Ova biljka koja dostiže visinu od 1 do 3 metra u periodu između proleća i leta, na svojim trnovitim granama ima sjajne rozikasto-beličaste cvetove.
Jedna od omiljenih biljaka koja se u Turskoj koristi za pravljenje čaja jeste upravo šipak. Kabakči iznosi i ističe da je šipak, kao voćka koja u sebi sadrži: vitamin C, organske kiseline, flavonoide, pektin, šećere, tanin i karotenoide, jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C.
Posebno zbog toga što u sebi ima vitamin C, šipak ima široku upotrebu u sprečavanju i lečenju prehlada. Takođe sadrži efekte diuretika i laksativa. Koristi se za drhtavicu, grip, manjak vitamina C, malaksalost i dijareju.

Pored toga, važno je istaći da su klinička istraživanja pokazala koristi šipka kod oslobađanja od bolova osoba obolelih od reumatoidnog i osteoartritisa, koji se često sreću u poznijem dobu.
Prema istraživanju koje su sproveli istraživači iz Japana se utvđuje da ekstrakt dobijen od semena šipka, koji sadrži aktivni sastojak trans-tilirozid, značajno smanjuje količinu masti u telu. Ipak, upozoravaju stručnjaci, ova biljka ne bi trebalo da se koristi za vreme trudnoće ili dojenja.
Kao što smo videli, nauka danas otkriva sve veći potencijal i moć prirode, upravo onih biljaka koje nam deluju sasvim obično i o kojima možda mislimo da znamo gotovo sve. Ipak vam savetujemo da ponovo pogledate ove plodove prirode novim očima i iskoristite njihovo bogatstvo kako bi doprineli svom zdravlju, na sasvim prirodan način.

 

ZIMA GRIP UMOR VITAMIN C PREHLADA ČAJ Latest news
Scroll to Top