mesto za vašu reklamu

vaša reklama

PSI MOGU ZAŠTITI DECU OD ALERGIJA I GOJAZNOSTI

Puno se priča o pozitivnom uticaju kućnih ljubimaca na svoje vlasnike. Ipak, do sada smo znali da utiču dobro na psihu i emocije, a novo istraživanje pokazalo je da su kućni ljubimci dobri i za fizičko zdravlje.

Naime, bebe koje su odrastale u domaćinstvu sa psom, imale su manji rizik od alergija i nastanka gojaznosti. Kućni ljubimci su kod dece verovatno povećali pojavu blagotvornih mikroba.

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet Albert u Kanadi govori o dvostrukom porastu dve bakterije, Ruminokokus i Oscilospira. Upravo ove dve bakterije se u detinjstvu povezuju sa smanjenom pojavom alergije i gojaznosti. Naučnici su svoja otkrića objavili u časopisu Majkrobiome (Microbiome).

Najnoviji podaci su dobijeni iz uzoraka stolice dece koja su učestvovala u dugoročnom kanadskom istraživačkom programu za zdrav razvoj dece.

Ispitivana deca su imala manji rizik od oboljenja ako su bila u kontaktu sa psima prva tri meseca života. Imunitet dece je bio jači i ako je pas napustio domaćinstvo mesecima pre porođaja. Razmena bakterija je očigledno tekla dalje, prenela se na majku, a zatim na dete.

Deca su imala jači imunitet i ako su se rodila u okolnostima koja otpornost obično smanjuju: rođena su carskim rezom, prilikom porođaja su bila izložena antibioticima i nedovoljno dojena. Naučnicima je već u prošlosti pošlo za rukom da prisustvo psa spoje sa smanjenom pojavom astme kod dece.

ZDRAVLJE DECA ALERGIJA ZAŠTITA GOJAZNOST PSI
Scroll to Top