mesto za vašu reklamu

vaša reklama

PROIZVODI KOJE SVAKODNEVNO KORISTIMO MOGU UGROZITI NAŠE ZDRAVLJE

Živimo u potrošačkom društvu koje nas često navodi da kupujemo i proizvode koji nam nisu potrebni. Da nevolja bude još veća, većina ovih proizvoda prepuna je štetnih hemikalija. Ljudi su neprestano izloženi toksinima koji su, nažalost, veoma dobro sakriveni na deklaracijama prehrambenih proizvoda i sredstava za ličnu ili kućnu upotrebu.

Mnogi od ovih proizvoda ulepšani su raznobojnim etiketama kojima potrošači veruju na reč. Ovakve etikete ubeđuju nas da su u pitanju prirodni proizvodi bezbedni za decu.

Stranica AgroWeb.org sastavila je listu toksičnih proizvoda koje treba izbegavati. Proizvodi sa ove liste štetni su za organizam odraslih, ali još su opasniji po zdravlje dece.

Meso i prerađena hrana
Brza hrana obično je prerađena, pržena, homogenizovana, hidrogenizovana i prepuna aditiva i hemikalija. Situacija sa mlekom iz tetrapaka je slična. Ono je uglavnom prerađeno i u nekim slučajevima sadrži antibiotike, pesticide i druge hemikalije. Prema mišljenju Svetske zdravstvene organizacije mesne prerađevine imaju direktnu vezu sa oboljevanjem od raka. Jedini način da izbegnemo i sprečimo upotrebu prerađene hrane jeste da kupujemo samo organske proizvode i da veoma pažljivo čitamo deklaracije.

Toksini u proizvodima za ličnu negu
Možda je za jednog potrošača komplikovano da se obavesti o svim sastojcima proizvoda za ličnu higijenu. Primera radi, lak za kosu i aceton za skidanje laka sa noktiju sadrže ftalate, koji uzrokuju probleme sa pamćenjem i remete socijalno delanje kod dece. Pasta za zube sadrži neurotoksin fluorid, dok šampon i drugi proizvodi koje koriste i deca sadrže sulfat-lauret (tešku hemikaliju koja izaziva alergije), 1,4-dioksan (životinjski element koji uzrokuje kancer), formaldehid (neurotoksin koji ometa razvoj). Ipak, najgori od svih proizvoda jeste parfem, jer se sastoji od preko 3000 štetnih hemikalija. Međutim, kompanije koje ih proizvode nisu krivično gonjene zbog ugrožavanja zdravlja svojih korisnika.

Otrovi u deterdžentima za pranje
Deterdženti za pranje sadrže i fosfor, enzime, amonijak, naftalin, fenol i nitrilotrisirćetni natrijum. Svi ovi nerazumljivi hemijski nazivi izazivaju svrab, osip, suvoću kože, kao i problem sa sinusitisom. Ove hemikalije koža lako upija preko posteljine i odeće. Pored toga, svi ovi deterdženti sadrže arome koje nisu ništa drugo do kokteli parfema i hiljada opasnih hemikalija.

Otrovni proizvodi za čišćenje i osveživači vazduha
Eksperti smatraju da nekoliko uobičajenih sastojaka koji se nalaze u proizvodima za čišćenje kuće i najpoznatijim lepim mirisima, sadrže hemikalije poput 2-BE (koji šteti plodnosti), amonijak (koji šteti bubrezima i jetri), ugljene boje (koje izazivaju kancer i oštećuju nervni sistem). Osveživače vazduha koji sadrže arome na hemijskoj bazi možete zameniti vodom sa dodatkom esencijalnih ulja.

Pesticidi
Pesticide možemo pronaći bilo gde: u kući, u prostoru koji nas okružuje, u hrani i piću. Najbolji način da izbegnemo pesticide jeste kupovina proizvoda organskog porekla, polazeći od hrane i odeće.

Gazirana pića
Gazirana pića sadrže mnogo fosforne kiseline koja šteti deci. Prema jednoj studiji, koju je sproveo Univerzitet Harvard, konzumiranje ovih pića može prouzrokovati kancer, gojaznost, dijabetes, čak može otežati i pubertet kod devojčica. Gazirana pića sadrže serije veštačkih zaslađivača i šećera, aspartam i druge štetne sastojke.

Veštački zaslađivači
Veštački zaslađivači prisutni su u nekim vrstama hrane i uzročnici su boloesti srca, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i moždanog udara. Veštački zaslađivači podražavaju apetit, povećavaju želju za ugljenim hidratima i uzrokuju poremećaje metabolizma. Naučnici sa Univerziteta Jejl otkrili su vezu između gojaznosti kod dece i konzumiranja veštačkih zaslađivača.

Plastične flaše i plastično posuđe
Jedno nemačko istraživanje pokazalo je da neke hemikalije mogu prodreti u hormonski sistem i izazvati defekte kod novorođene dece, kardiovaskularne poremećaje, poremećaje metabolizma i druge probleme sa razvojem. Mnoge od ovih supstanci pronađene su u plastičnim flašama za vodu, i to kod 18 različitih evropskih marki. Ostali sastojci plastičnih posuda za hranu i plastičnih flaša jesu bisfenol-A (BPA) i bisfenol-S (BPS), koji ometaju razvoj mozga. Stručnjaci savetuju da zato treba koristiti samo staklene posude za hranu.

Suplementi vitamina
Roditelji kupuju suplemente vitamina za svoju decu jer su najlakši način da se deci daju vitamini koji su im potrebni. Deca ih lako sažvaću. Međutim, u ovim vitaminima često se nalaze i opasni sastojci.

Igračke
Igračke za decu sadrže mnogo opasnih elemenata. Neke od kompanija iz sveta igračaka javno ističu da u proizvodnji koriste otrovne materije poput formaldehida.

Kada sledeći put odete u kupovinu, obratite pažnju na deklaracije proizvoda. Zdravlje i pravilan razvoj dece nemaju cenu. Malo pažljivijeg čitanja može vam pomoći da izbegnete ozbiljne probleme.

KOZMETIKA VITAMINI IGRAČKE TROVANJE DECE TOKSINI KUĆNA HEMIJA MESO I MESNE PRERAĐEVINE PESTICIDI GAZIRANA PIĆA
Scroll to Top