mesto za vašu reklamu

vaša reklama

PLES NAS ČINI ZAUVEK MLADIM I SLUŽI KAO LEK

Ples označava zabavu i radost, ali i pokret . Kao takav donosi mnoge korisne efekte po naš organizam. Na neki način ples se može smatrati idealnom vežbom protiv starenja, jer održava formu tela i uma i ima značajnu prednost u promovisanju socijalizacije.

Koje su to koristi za telo?

Ples se može smatrati sportskom disciplinom koja donosi mnogo dobrobiti, kako na fizičkom tako i na psihičkom planu. Radi se o disciplini koja pre svega uključuje aerobik. Evo na koje sve načine utiče na telo:
1. Povećava snagu (posebno akrobatski ples), izdržljivost i oblikuje mišiće (noge, zadnjicu, ruke, ramena...)
2. Zahvaljujući dodatnim vrednostima ritma i muzike povećava agilnost, ravnotežu i koordinaciju.
3. Poboljšava kardiovaskularni sistem, smanjuje puls, krvni pristisak i masnoću u krvi.
4. Pomaže u sprečavanju i borbi sa osteoporozom, i metaboličkim bolestima kao što je dijabetes.
5. Povećava kapacitet pluća, omogućava veću oksigenaciju tkiva.
6. Poboljšava sagorevanje masti, i samim tim je dobar i za mršavljenje.

Koje su to koristi za um?

1. Podstiče lučenje endofrina, i time se pokazuje kao delotvoran protivotrov u borbi protiv stresa, anksioznosti i depresije.
2. Neke studije tvrde da može biti dobar saveznik u borbi protiv neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alchajmerova bolest.
3. Povećava samopuzdanje: svaki put kada se nauči novi korak, povećava se sigurnost, i to se odražava pozitivno i na ostale aspekte života.
4. Dobar je i za pamćenje, i pomaže da se održi mladost i utreniranost mozga, zahvaljujući pamćenju koraka i koreografije.
5. Omogućava stupanje u kontakt sa toliko ljudi, što dovodi do bogatijeg društvenog života i izbegavanja izolacije.

Ples mogu svi da praktikuju. Deca mogu krenuti sa igrom-plesom, sa već tri godine. Takođe je i odlična vežba pritiv starenja, idealna za starije osobe. Nema nekih kontraindikacija, i mnogo toga zavisi od tipa plesa koji se odabere. Uopšteno, oprez je potreban u slučaju prisustva ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti ili ako su prisutni mičićno-skeletni problemi koju mogu da ograniče pokrete. Uvek je korisno obaviti sportsko-medicinski pregled. Da bi se smanjio rizik od povreda, važno je osloniti se na obučene i kvalifikovane trenere, koji prate obuku korak po korak. Ako je ples jedina aktivnost koju praktikujete, idealno bi bilo da se posveti najmanje dva treninga nedeljno u trajanju od oko sat vremena. Iako je ovo kompletna aktivnost, bilo bi dobro da se kombinuje sa nekim drugim sportom, 2 ili 3 puta nedeljno.

VRSTE PLESA:

Brojni časovi plesa omogućavaju nam da odaberemo najpogodniji za sebe. Pri odabiru, važno je razmotriti, pored ličnog ukusa koje je od suštinskog značaja, sopstvenu fizičku formu i nivo utreniranostI.

1.Trbušni ples
On služi tome da izrazimo svoju senzualnost, ali i da oblikuje stomačne i grudne mišiće. Idealan je za one koji su pretrpeli fizičke traume, i ne mogu da ulože previše napora.

2. Zumba
Dobra je za srce, oblikuje zadnjicu i butne mišiće. Vrlo je korisna za one koji žele da smršaju.

3. Karipski plesovi
Dobro utiču na telo, ali i na raspoloženje. Ples u paru jača noge, ali i ramena i grudi.

4. Svečani ples (tango, valcer…)
Savršeni su ako želite da ostanete u formi, ili da se krećete i kada više niste mladi. Poboljšava ravnotežu, držanje i oblikuje mišiće.

5. Merenge, bugi-vugi
Idealan je za one koji žele da se približe plesu, ali je ritam toliko brz da je ponekad teško ispratiti korake.

6. Hip-hop
Idealan je za mlade, poboljšava agilnost i koordinaciju. Odličan za oblikovanje butina, leđa i abdomena.

Da li ste već izabrali ples koji vam odgovara i rešili da učinite uslugu svom telu i umu?
 

ZDRAVLJE PLES LEK ZA TELO BOLJA FIGURA SNAGA KONDICIJA
Scroll to Top