mesto za vašu reklamu

vaša reklama

OVO JE JOŠ JEDAN ATAK NA GOJAZNE ILI RAZLOG VIŠE DA ODUSTANEMO OD SLATKIŠA

Da li vaše dete ima nespretne pokrete i nesigurno je u komunikaciji sa vršnjacima? Ova usporenost u sticanju socijalnih i motornih veština za određeni uzrast može se pripisati višku kilograma detetovih roditelja!!!

Idealna forma polako prestaje da bude trend, a nakon najnovijih istraživanja moguće je da će veliki broj parova upravo u periodu kada planira porodicu povesti dodatno računa o top formi.
Naime, gojaznost budućih roditelja utiče na fizički i kognitivni razvoj deteta tako što ih usporava, a ključnu ulogu igraju kako kilogrami majke tako i kilogrami oca. To je potvrdilo istraživanje Nacionalnih Instituta za Zdravlje SAD-a (National Institutes of Health), objavljeno u časopisu Pediatrics, u okviru kojeg je ispitano više od 5000 žena države Njujork, četiri meseca nakon porođaja, i njihova deca koju su naučnici ocenjivali šest puta sve do njihove treće godine.

Došlo se do zaključka da su deca gojaznih majki imala, u uzrastu do tri godine, 70 posto veće šanse da omanu na proverama finih motornih sposobnosti, tj. sposobnostima da kontrolišu sitne mišiće kao što su mišići prstiju i šaka, u odnosu na majke normalne težine. Takođe, deca gojaznih očeva su imala više šanse (75 procenata više) da pogreše na testovima merenja socijalne veštine, odnosno na pokazateljima njihove sposobnosti da uspostave normalne odnose i da komuniciraju sa svojim vršnjacima. Deca ekstremno gojaznih roditelja imala su triput veće šanse da pogreše pri ispitivanju sposobnosti u rešavanju problema (problem solving).

«Naše istraživanje je jedno od retkih koje obuhvata i informacije o očevima i rezultati do kojih smo došli ukazuju da telesna težina očeva ima značajan uticaj na razvoj deteta» izjavila je Edwina Yeung iz Centra za istraživanje detinjstva i porodice Eunice Kennedy Shiver Nacionalnog Instituta za Dečje zdravlje i Ljudski razvoj (National Institute of Child Health and Human Development) iz Betesde.

Međutim, još uvek nije razjašnjeno na koji način gojaznost roditelja može povećati rizik za usporen razvoj deteta. Istraživanja na životinjama pokazala su da postoji verovatnoća da gojaznost tokom trudnoće izazove zapaljenje koje bi moglo uticati na mozak fetusa i na izražavanje gena u semenoj tečnosti.

Ako bi bila potvrđena veza između gojaznosti roditelja i zakašnjena u razvoju, prema mišljenju autora ovog istraživanja, biće neophodno uzeti u obzir i telesnu težinu roditelja u vreme skrininga da bi se procenila eventualna kašnjenja u razvoju, sa ciljem da se unapred odrede neophodne rane intervencije. U međuvremenu, s obzirom na to da uslovi u kojima se razvija fetus, a kasnije i novorođenče, bitno utiču na kasnije zdravlje deteta, budući roditelji bi trebalo da obrate pažnju na ishranu i na stil života još pre začetka.

GOJAZNOST RAZVOJ DETETA MOTORNE SPOSOBNOSTI SOCIJALNA KOMPETENCIJA
Scroll to Top