mesto za vašu reklamu

vaša reklama

NE PRETERUJTE SA ALKOHOLNIM PIĆEM, ONO VAM NEĆE UTOLITI ŽEĐ

Pivo i vino: polako sa konzumiranjem jer ne utoljuju žeđ

Da li ste znali da alkohol pospešuje dehidrataciju, odnosno pokreće hormon odgovoran za diurezu? Takođe otežava i varenje hrane.

Preterivanje u konzimiranju alkoholnih pića nikada nije dobro po zdravlje, ali posledice takvog preterivanja izraženije su tokom leta, kada stvar komplikuju visoke temperature i neke izmene životnih navika.
Navodimo vam pet stvari koje treba da znate pre nego što popijete dosta piva ili se napijete vina.

Rizik od povišenog krvnog pritiska usled preteranog opijanja
Najveći rizik leži u preteranom opijanju tokom samo jedne večeri (u proseku više od šest koktela za samo nekoliko sati). Takvo konzumiranje alkohola može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, kao što je povišen krvni pritisak, ali i druge neželjene ishode, kao na primer, kada treba da vozimo u pijanom stanju.

Alkohol i dehidratacija
Osećaj žeđi se povećava na visokim temperaturama. Međutim, ništa sem vode nije u stanju da nam utoli žeđ, koja nas tera da pijemo tečnost u većim količinama tokom letnjih meseci. Ipak, postoje i oni koji veruju da pivo može obavljati istu funkciju u našem organizmu kao što to čini voda. Pogrešno! Alkohol izaziva dehidrataciju jer pokreće blok hormona, koji je odgovoran za diurezu. Dakle, što više konzumiramo alkohol, to će izazvati učestalije pražnjene bešike, te će stoga i potreba za tečnošću biti veća.

Alkohol usporava varenje
Konzumiranje alkohola leti nije dobro ni za varenje. Prisustvo vina, piva i koktela u digestivnom traktu ustvari usporava proces pretvaranja namirnica u supstance, koje organizam može apsorbovati. U slučaju da redovno pijemo uz jelo, čak i tokom leta, ne pomaže mnogo to što ćemo izabrati laganija jela koja se inače preporučuju leti, ako se pretera sa pivom i vinom.

Pospanost i usporeni pokreti
Preterivanje u konzumiranju alkoholnih pića može povećati i malaksalost. Osećaj koji ne pomaže onima koji su navikli da naprežu svoje telo baveći se sportom ili ostajući budni do kasno u noć. Dakle, nikako ne bi smeli da konzumirate alkohol, posebno ako na kraju večeri treba da vozite nazad do kuće ili hotela. Preterano konzumiranje piva, vina i pića sa velikim procentom alkohola u sebi doprinosi usporavanju refleksa, što može biti još izraženije kada su temperature iznad proseka.

VINO VARENJE LETO PIVO ŽEĐ DEHIDRATACIJA
Scroll to Top