mesto za vašu reklamu

vaša reklama

LJUBAV JE RECEPT ZA DUG ŽIVOT

Strast i seks nakon 65. godine predstavljaju pravi lek! Ako se kombinuju sa sportom, čak usporavaju starenje i invaliditet pa ovu rečenicu morate imati na umu ako zelite da znate šta je savet za dug život.

Japanski gerontolozi su skovali termin ‘pre-elderly’ za osobe koje imaju između 65 i 75 godina, što znači da su one pred starošću. Tek sa 75 godina neko postane starac, i tako je sve do 89. godine. Potom, od 90. godine postaje, s punim pravom, superstara osoba. 

Godina 2017. označila je prekretnicu za gerijatre, koji na naučnom nivou potvrđuju ono što smo na empirijskom već zapazili: pre 75. godine života, muškarci i žene su nezavisni, puni interesovanja i strasti. Japansko Gerijatrijsko udruženje piše o tome u jednom detaljnom izveštaju. „Sedamdesetogodišnjaci se bolje osećaju, dobro jedu, puni su energije”, navodi se u dokumentu. Naravno, Japan je zemlja sa najdužim životnim vekom, ali ni Italija ne zaostaje mnogo. Šezdesetpetogodišnjaci čine 22% populacije, zdravi su, a čak se i broj osamdesetogodišnjaka u poslednjih 15  godina znatno povećao. 

Italija je puna starijih osoba. Prosečna starost je porasla za 4,5% u poslednjih 10 godina, a stari se bolje nego ranije. Obraća se pažnja na fitnes i opšte zdravlje. Ne samo to – još uvek su spremni za ljubav ili za ispunjen život u paru. Tako nije samo u Italiji, već i u celom industrijskom svetu. I Holivud je to primetio: ljubav u trećem dobu nije više tabu; ima mnogo filmova o starijim parovima, koji sadrže dosta intimnih scena. To je dobra stvar, jer doktori kažu da ljudi koji imaju partnera, a stari su 65 godina i više – žive duže od onih koji su sami, razvedeni ili udovci. 

Roberto Bernabei, predsednik organizacije Italia Longeva, sa Katoličkog univerziteta u Rimu, objašnjava: „Danas bolesti manje pogađaju starije osobe. Preporučuje se zaljubljivanje u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću i zdravom ishranom, jer porodica i dobro društvo predstavljaju prirodne lekove. Današnji šezdesetogodišnjaci i sedamdesetogodišnjaci nisu više starci koji se odriču svega!”

Ljubav, ukratko, utiče na zdravlje, blagostanje i produžava život; o tome svedoče raznovrsni podaci prikupljeni u zdravstvenoj nezi. „Starenje je lična stvar” – naslov je editorijala objavljenog u poslednjem broju časopisa „Gerontolog”, koji označava promenu. Gejl Dol, iz centra za stara lica sa Kanzas univerziteta na Menhetnu, u istom časopisu govori o jednom zanimljivom eksperimentu, koji poriče uobičajeno verovanje da stariji parovi postaju aseksualni. Ona je ispitala reakcije 5 parova koji su u braku već 50 godina, puštajući im filmove koji se bave temama staračke ljubavi, heteroseksualnim, homoseksualnim i vanbračnim vezama, sa seksi scenama. Senzibiliteti se međusobno dosta razlikuju, ali učesnici su pokazali da osećanja i afektivnost u paru ipak ostaju oslonac života.

O sasvim novoj vitalnosti žena u starijem dobu govori i Rut Rej-Karpen, sa Vejn stejt univerziteta u Detroitu, koja ima 63 godine i nedavno se udala. U časopisu „Gerontolog” ona piše: „Sve je veći broj žena, preko 20%, koje još uvek aktivne i znatiželjne za život odlaze u penziju. Završavaju se iscrpljujući odnosi, počinje se iznova, a čak se i venčavaju.”

Dakle, starost i godine ne moraju predstavljati nikakvu prepreku da brinemo o sebi i živimo život pun ljubavi!
 

EMOCIJE LJUBAV STRAST VITALNOST STAROST DUG ŽIVOT DUG ŽIVOTNI VEK
Scroll to Top