mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KUPKA KOJA TROŠI KALORIJE

Topla kupka se često u naučnim istraživanjima promoviše kao veoma korisna za ljudsko zdravlje, a blagotvorno dejstvo koje ona može imati na naš organizam poistovećuje se sa blagotvornim efektima koje na telo ima bavljenje sportom. Ovakve tvrdnje iznete su u studiji objavljenoj u časopisu „Temperature”, a ova studija rezultat je istraživanja sprovedenog pri Univerzitetu u Lofboru, u Velikoj Britaniji.
Stručnjaci su dokazali da jedna topla kupka (sa prosečnom temperaturom oko 40 stepeni), od sat vremena, ima iste efekte kao i vožnja biciklom, koja mora da traje isto toliko kako bismo dobili efekat kontrolisanja šećera u krvi. Sem toga, ovakva kupka omogućava i trošenje ogromne količine kalorija (oko 140), koliko se potroši kada se, na primer, pešači pola sata.
Naučnici su takođe uvideli da i pasivna i opuštajuća aktivnost na isti način utiču na metabolizam − u oba slučaja telesna temperatura je za jedan stepen viša, stabilizuje se nivo šećera u krvi i troše se kalorije (iako se vožnjom bicikla troši malo više, uticaj tople kupke na kalorije nije zanemarljiv).
Čak i kada je reč o antiinflamatornom efektu, topla kupka i fizička aktivnost imaju isto dejstvo, što sugeriše na to da topla kupka može uticati na smanjenje rizika hroničnog zapaljenja, tipično za bolesti kao što je dijabetes.
Osim toga, u jednoj drugoj studiji objavljenoj u časopisu „Journal of Applied Phisiology”, ista grupa istraživača je dokazala da pasivna toplota stimuliše u organizmu stvaranje azotnih oksida, prirodne supstance koja obara krvni pritisak i ključna je kada je reč o očuvanju krvnih sudova. Ovo je vrlo značajno za dijabetičare kojima uvek fali azotnih oksida, pa često imaju probleme sa cirkulacijom.
Dobro je poznato da uvek tražimo izgovore kada ćemo na trčanje, u šetnju ili u vožnju biciklom, verovatno jer smo lenji. Upravo iz tih razloga, bez napora i sa uživanjem, možemo sebi da priuštimo ovu toplu kupku i učinimo nešto dobro za svoje zdravlje.

ZDRAVLJE KALORIJE TUŠIRANJE KUPKA TOPLA VODA
Scroll to Top