mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KOLIKO DUGO STE ZARAZNI KADA STE PREHLAĐENI

Pre ili kasnije, prehlada ili klice gripa će se nastaniti u vašem telu. Pored kijanja i kašljanja, briga o tome da li ćete zaraziti svoje prijatelje i porodicu još jedna je neprijatna posledica bolesti. Ali da li ste zarazni sve vreme dok ste bolesni?

„Medikl Njuz Tudej” (MedicalNewsToday) kaže da jeste. Prehlada nastaje zbog virusa koji izazivaju simptome poput kašljanja i kijanja kojima se bacili šire dalje kontaktom ili udisanjem kapljica virusa iz vazduha. Iako vam simptomi mogu oslabiti vremenom – prehlada traje između tri i deset dana – i dalje ste potencijalni prenosilac ukoliko imate šmrkav nos ili otežano dišete.

Grip deluje na sličan način, iako su mu simptomi mnogo ozbiljniji nego kod prehlade. Najveća mogućnost da prenesete zarazu je tokom prva tri ili četiri dana, ali i nakon tog perioda postoji mogućnost da zarazite druge dokle god imate simptome (gripu su potrebni između dva i deset dana da prođe). S druge strane, verovatno nećete preneti grip nikome pre nego što i sami dobijete simptome, iako Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da ipak možete biti prenosilac dan pre nego što vam izbiju simptomi.

Ukoliko morate da izađete napolje dok ste bolesni, držite se proverenih saveta, kašljite u svoju ruku, perite ruke često i koristite novu maramicu svaki put kada brišete nos. Na taj način ćete smanjiti dodir sa virusom i umajiti šanse da i druge zadesi ono što je vas.

ZDRAVLJE SAVETI PREHLADA
Scroll to Top