mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KA IZLEČENJU KANCERA MOZGA

Mozak je ljudski organ koji se smatra najsloženijim, ali i najneistraženijim. Samim tim, lečenje mozga može biti vrlo zahtevno i ne uvek uspešno, naročito kada je reč o oboljenju kao što je karcinom. Neki tipovi raka, poput glioblastoma, najčešćeg malignog tumora mozga, širi se moždanim tkivom, što znači da ga je operacijom često nemoguće ukloniti, pa je smrtan ishod, nažalost, izvestan. Istraživači tragaju za najboljim rešenjem izlečenja ove vrste tumora koje se zasniva na korišćenju matičnih ćelija. Uspeli su da sakupe moždane tumore kod miševa, koji su od 2% do 5% njihove stvarne veličine.

Međutim, rizično je izdvajati nervne matične ćelije iz ljudskog organizma. Najbezbedniji način da se to uradi je da se uzmu odrasle ćelije i indukuju u dva koraka, kako bi postale nervne matične ćelije. Treba proći nekoliko nedelja kako bi se ćelije ljudske kože pretvorile u matične ćelije. No, kako ističe Šon Hingtgen, vođa ovog istraživanja, treba brzo pronaći lek, kada je u pitanju ovakva vrsta tumora. Novi proces koji su razvili istraživači je dovoljno brz i jednostavan kako bi se koristio za lečenje obolelog.
Oni su pronašli način da ubrzaju proces pretvaranja kožnih ćelija u matične za samo 4 dana. Uobičajeni metod je da naučnici uzmu ćeliju kože, indukuju je u opštu matičnu ćeliju, a onda je pritisnu kako bi postala nervna matična ćelija.

Novi metod podrazumeva tretiranje ćelija kože biohemikalijama koje se direktno pretvaraju u nervne matične ćelije. Potom su ove nervne ćelije testirane da bi se ispitalo da li imaju ista svojstva kao originalne nervne matične ćelije. Zaključili su da se potpuno isto ponašaju. Sledeće testiranje sprovedeno je u cilju ispitivanja njihove prenosivosti lekova usmerenih na kancer, te su nastale matične ćelije koje nose poseban protein, zadužen da aktivira takozvani „prolek”, za kojeg istraživači kažu da formira oreol lekova oko matične ćelije.

„Jednu do dve godine smo daleko od kliničkih ispitivanja, ali po prvi put smo pokazali da naša strategija lečenja glioblastoma funkcioniše kod matičnih ćelija ljudi i raka. Ovo je veliki korak ka pravom lečenju i pravi istinsku razliku” izjavio je Hingtgen.

ZDRAVLJE TUMOR MOZGA HIRURGIJA NERVNE MATIČNE ĆELIJE
Scroll to Top