mesto za vašu reklamu

vaša reklama

GREJPFRUT I LEKOVI? LOŠA KOMBINACIJA

„Lek može izazvati pospanost”. „Dok uzimate lek nemojte piti alkohol”. Većina upozorenja na lekovima je jasna. Ali to nije slučaj sa svim uputstvima: „Nemojte jesti grejpfrut ili piti sok od grejpfruta dok koristite ovaj lek”. O čemu se ovde radi?

Radi se o enzimima. Preciznije, o jednom enzimu: CYP3A4, koji pomaže vašem telu da razgradi, upije i koristi mnoge različite lekove. Grejpfrut i njegov sok sadrže supstance koje smetaju enzimu CYP3A4 da radi svoj posao. U zavisnosti od tipa leka, on može da utiče da vaše telo zadrži previše leka, što potencijalno vodi do predoziranja, ili da smanji njegov uticaj čime lek postaje beskoristan.

Kako sok od grejpfruta utiče na neke lekove?
Kada progutamo lek, on se rastvara i telo ga apsorbuje preko ćelija u tankom crevu. Sok od grejpfruta može da ometa ovaj proces time što će previše ili premalo leka biti otpušteno u telu.
Neke lekove, npr. statine, koji se koriste da bi snizili holesterol, rastvaraju proteini koji se nazivaju enzimi u tankom crevu. Sok od grejpfruta ometa njihov rad i povećava količinu leka koju upija telo, a time dolazi do potencijalnog predoziranja lekom. Druge lekove telo usvaja putem „nosećih” proteina, npr. alegra (feksofenadin), koji se koriste kod alergije. Sok od grejpfruta ometa rad rad ovih proteina, smanjujući količinu leka koju telo apsorbuje i time smanjuje efikasnost leka.

Međutim, nije samo grejpfrut problematičan. Mlečni proizvodi i zeleno lisnato povrće, poput spanaća i kelja takođe mogu da utiče na metaboličke procese, kao i svi ostali lekovi koje koristite.
„Najveći problem predstavlja uzimanje više lekova istovremeno”, kaže Rob Menzis, specijalista pulmologije, „jer mnogi lekovi će uticati na druge lekove”.

Proverite uputstva na svojim lekovima i shvatite ih ozbiljno, ona nisu tu zato što je neko iz farmacije odlučio da nas uplaši. Ukoliko imate nedoumice u vezi sa uticajem leka na neku posebnu vrstu hrane, suplemente ili druge lekove, najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom ili farmaceutom.

GREJPFRUT LEKOVI NUSPOJAVE
Scroll to Top