mesto za vašu reklamu

vaša reklama

DA LI STE ZNALI DA JE PROIZVEDENO TKIVO LJUDSKOG SRCA OD LISTA SPANAĆA?

Već nam je poznata činjenica da je povrće dobro po naše zdravlje, ali predstavljamo vam potpuno nov način na koji neka biljka može doprineti srcu. Prema najnovijem istraživanju, list spanaća može se iskoristiti kao potpora ćeliji ljudskog srca.

U nekoliko eksperimenata, naučnici su proizveli ćeliju ljudskog srca od lista spanaća tako što su list spanaća polili deterdžentom i time su uklonili biljne ćelije sa lista. Koncept ove studije je da ukoliko se više ovakvih listova spanaća spoji može se proizvesti zdrav srčani mišić koji se jednog dana može koristiti za lečenje srčanog udara.

Glen Godet, istraživač u ovom ispitivanju i profesor biomedicinskog inženjeringa na Politehničkom institutu u Vusteru, u američkoj državi Masačusets, izjavio je da još uvek mnogo toga treba da se uradi, ali da su rezultati do sada obećavajući. On je takođe dodao da bi mnoge biljke koje su poljoprivrednici uzgajali hiljadama godina, ukoliko se prilagode za upotrebu u inženjerstvu tkiva, mogle doprineti rešenju čitavog niza problema ovog naučnog polja.

Šta više, istraživači su rekli da smatraju da mogu dovesti krv i kiseonik do tkiva koja se razvijaju tako što će uliti tečnost kroz vene lista spanaća.

Džošu Geršalk, glavni istraživač ove studije je rekao da ga je, dok je posmatrao list spanaća, njegova stabljika podsetila na srčanu aortu. Zatim se zapitao šta bi se desilo kada bi se tečnost pustila kroz njegovu stabljiku.

Naučnici tvrde da list spanaća čini dobar skelet ćelije jer, kad se uklone biljne ćelije, celulozna stuktura ostaje nepromenjena. Celuloza je biokomaptibilna i već ima široku primenu u regenerativnoj medicini za regeneraciju hrskavice, koštanog tkiva i za zarastanje rana.

List spanaća ima mnogo vena, što ga čini pogodnim skeletom za formiranje srčanog tkiva. Takođe, mnoge druge biljke se mogu upotrebiti u različite medicinske svrhe. Naime, cilindrična i šuplja struktura stabljika nekih biljaka može da se koristi kao transplant za arterije. Pored toga, tkivo od drveća zbog svoje snage može biti korisno za rekonstrukciju tkiva kostiju.

Korišćenje biljaka u ove svrhe pruža ekonomske i ekološke prednosti u oblasti medicine. Ovim putem se mogu prevazići i preskupi sintetički i kompozitni materijali. Biljke je dosta lako uzgajati i one, između ostalog, doprinose životnoj sredini.

Međutim, ostaje nam da vidimo da li je skelet lista spanaća bezbedan za ljudsku upotrebu i da li možda imuni sistem nekih ljudi loše reaguje na tkiva koje se gaje na skeletima biljnih ćelija.

ZDRAVLJE SRCE SPANAĆ ĆELIJE
Scroll to Top