mesto za vašu reklamu

vaša reklama

DA LI SE ZAISTA MOŽE UMRETI OD SLOMLJENOG SRCA?

Zenja je polarna medvedica koja je preminula ove nedelje u jednom od zoo vrtova u San Dijegu, navodno od „slomljenog srca”, nakon što su je rastavili od dugogodišnjeg partnera koga su preselili u drugi zoo vrt. Možda ste čuli slične priče ranije, parovi koji iznenada umru u razmaku od par dana nakon decenija zajedničkog života. Džoni Keš je jedna od slavnih ličnosti koje su umrle samo par meseci nakon smrti partnera. Njegovi obožavaoci tvrde da je ovo slučaj „slomljenog srca”, iako umrlica navodi komplikacije u vezi sa dijabetesom.

Postoji li neki naučni dokaz koji bi potkrepio ovu tvrdnju? Ili je sve to samo romantična izmišljotina?

Nauka priznaje da je psihološki stress (u većim dozama) loš po vaše zdravlje, jer slabi imunitet i ostavlja vas osetljivijim na bolesti. Međutim, takođe postoji jedan medicinski fenomen koji ima iste simptome kao i slomljeno srce.

Ovo stanje se naziva „sindrom slomljenog srca”, ili ako hoćete medicinski naziv Tako-Tsubo kardiomiopatija, ili kardiomiopatija izazvana akutnim stresom.

Nastaje tako što srce doživi iznenadni nalet adrenalina. Nekada ovo uzrokuje prestanak rada jedne od donjih pretkomora, što opterećuje gornju pretkomoru koja mora da pumpa više krvi. Usled preopterećenja ova komora će jednostavno pući, poput balona. Spoljašnji simptomi su slični srčanom udaru i uključuju bolove u srcu, nedostatak vazduha i gubitak svesti.

Istraživanje iz 1997. godine u medicinskom časopisu „Heart” jedno je od prvih koje je zabeležilo ovaj sindrom kod ljudi. Pominju se dva pacijenta koji doživljavaju akutnu kardiomiopatiju usled „ogromnog emocionalnog stresa”.

Ovo stanje ne mora da se završi smrću, jer srce može da se vrati u svoj prethodni oblik nakon lečenja. Uprkos tome, stopa smrtnosti iznosi između 4 i 5 %.

Doktor Aleksandar Lion je kardiolog konsultant u kraljevskoj Brompton bolnici u Londonu, koja je jedna od najvećih bolnica specijalizovanih za bolesti srca u Velikoj Britaniji. On trenutno istražuje Tako-Tsubo kardiomiopatiju i nada se da će podeliti svoje znanje sa drugim evropskim istraživačima.

U intervjuu za Gardijan pojasnio je: „Za kardiologa, srčani udar znači da je koronarna arterija začepljena, ali kod ovog stanja, koronarne arterije nisu blokirane i nema problema sa dotokom krvi. Ali ako bacimo pogled na komoru koja pumpa krv, videćemo da je paralisana, kao i da joj se oblik promenio: izgleda kao boca za hvatanje hobotnica koju koriste japanski ribari, pa je zato ovo stanje i nazvano Tako-Tsubo.” („tako” na japanskom znači hobotnica, a „tsubo” boca)

Procenio je da je čak 2% smrtnih slučajeva godišnje pripisanih srčanim udarima u Velikoj Britaniji zapravo nisu srčani udari nego sindrom slomljenog srca.

Postoji zrnce istine u svakoj priči, a tako i u ovoj o slomljenom srcu kao uzroku smrti, čak iako ne obuhvata baš sve romantične priče koje mu se pripisuju.

MEDICINA SMRT SRCE
Scroll to Top