mesto za vašu reklamu

vaša reklama

DA LI LJUDSKO UHO MOŽE DA SE IZOŠTRI?

Ovde nije reč o kozmetičko-hirurškom zahvatu „à la Spokˮ iz Zvezdanih staza. Pitamo se da li uho može da se koncentriše na jedan određeni zvuk i da ga na neki način izoluje iz zvučne pozadine u kojoj buka dopire sa svih strana.

Ovo isprva ne zvuči baš smisleno. Dok svoj pogled možemo da usmerimo na neke stvari i na njih se fokusiramo, čini se da je tako nešto sa čulom sluha nemoguće izvesti, jer se svi zvučni signali koji iz različitih pravaca dopiru do naših bubnih opni skupljaju u jedan jedini zvučni impuls koji izaziva njihovu vibraciju.

Ipak, naš mozak u okviru ovog jednodimenzionalnog signala uspeva da pronađe različite obrasce. U stanju smo da odredimo i izolujemo različite izvore zvuka – na primer, možemo da iz celokupnog zvuka nekog orkestra razaznamo zvuk blok-flaute. Dakle, mozak zaista može da se usredsredi na pojedinačne izvore zvuka i da manje obraća pažnju na ostale zvuke iz okruženja.

Kako to mozak radi, još uvek se ne zna. Ipak, sigurno je povezano sa time da imamo dva uha. Zvučni signali dopiru do oba uha uz minimalnu vremensku razliku. Iz ove razlike u pristizanju zvuka možemo da utvrdimo gde se nalazi njegov izvor. Ako bismo slušali snimak iste situacije napravljen pomoću jednog mikrofona, ta informacija o prostoru bi izostala. Čuli bismo zvuke kao jednu veliku kašu. Do sada još uvek nije uspelo da se ova sposobnost ljudskog čula sluha oponaša tehnički, nekim od uređaja za snimanje zvuka.

Naučnici ovaj fenomen zovu „Efekat koktel-žurkeˮ. Kada ljudi na nekoj žurci razgovaraju u manjim grupama, prostor spunjava višeglasna kakofonija. Uprkos tome, mi možemo da se koncentrišemo na osobu sa kojom trenutno razgovaramo. A ako malo bolje načulimo uši, čak možemo i da prisluškujemo razgovor koji se odvija na drugom kraju prostorije. Zanimljivo, zar ne?
 

FOKUS SLUH IZOŠTRAVANJE SLUHA ZVUK UHO
Scroll to Top