mesto za vašu reklamu

vaša reklama

DA LI JE KAFA ŠTETNA?

Ako ste ljubitelji kafe i uživate ujutru u njenom mirisu i ukusu, zanimaće vas odgovor na pitanje o štetnosti kafe po naš organizam. Istraživači tvrde da kafa nije štetna, a Red Info Portal vam predstavlja rezultate istraživanja i razloge zbog kojih možete da se opustite i uživate u svojoj šolji kafe.

U istraživanju, naučnici su analizirali uzorke krvi 100 starijih i mlađih ljudi. Stariji su pokazivali više znakova aktivnosti upaljenih gena nego mlađa grupa ispitanika, što nije čudno, jer kako ljudi stare tako se i upale češće pojavljuju. Hronične bolesti kod starijih kao što su dijabetes, hipertenzija, rak, problem sa srcem, zglobovima ili Alchajmerova bolest kao zajedničku karakteristiku imaju ove upale. Ova studija tvrdi kako prethodno navedene bolesti nisu u vezi sa starošću, već sa upalama. Što su aktivniji ovi geni to je verovatnije da će osoba imati povišeni krvni pritisak i aterosklerozu.

Među starijima postojali su oni koji su pokazivali manje aktivnosti ovih gena i bili su zaštićeniji od upala, a svi oni su redovno unosili kofein u svoj organizam. Oni koji su pili više od pet šoljica kafe dnevno, pokazali su veoma niske aktivnosti ovih gena. Naučnici su utvrdili kako kofein zaustavlja zaustavlja protok ovih ćelija kada uđe u sistem.

Međutim, naučnici su naznačili da nije cilj odstraniti sve tragove zapaljenja. U stvari zapaljenje je veoma važno za imuni sistem, jer imuni sistem koristi zapaljene gene kako bi odbranio organizam od raznih infekcija i potencijalnih štetnih uticaja. Međutim, kako starimo ovi procesi se ne obavljaju toliko dobro kao kod mlađih. Mark Dejvis, direktor instituta u Stanfordu kaže: ‚‚Jasno je da se nešto ,,kvari" dok starimo i tako postajemo manje sposobni da se odbranimo od ovakvih upala".

Važno je shvatiti kada se upale otrgnu kontroli.

Naredno istraživanje Dejvida Furmana sa Univerziteta u Stanfordu, uključiće proučavanje imunog sistema 1000 ljudi. On se nada da će tom prilikom moći da odgonetne ljudima da li je količina zapaljenih gena u njihovom organizmu normalna ili su u opasnosti da obole od neke bolesti koju ove upale izazivaju.

U međuvremenu, možda bi bilo dobro da popijete koju šoljicu kafe i sačuvate svoje zdravlje što je moguće duže.

NAUKA ZDRAVLJE KAFA STARENJE KOFEIN
Scroll to Top