mesto za vašu reklamu

vaša reklama

AKO STE IZGUBILI MERU NISTE KRIVI SAMO VI...KRIVA JE I ČAŠA!

Kapacitet čaša za vino se povećao sa 65 ml, koliko je iznosio pre 300 godina, na 450 ml. Ova promena nas je podstakla da pijemo daleko više nego što bi trebalo, navode bihevioralni naučnici na festivalu „Hay”.

Tereza Marto, direktorka jedinice za bihevioralno i zdravstveno istraživanje na Univerzitetu u Kembridžu, rekla je da je njen tim proučio čaše za vino iz 18. veka iz muzeja „Ashmolean” u Oksfordu, zatim čaše iz 19. veka koje su u vlasništvu Bakingemske palate, kao i novije čaše iz kataloga Džona Luisa. Očigledno je da su postale veće.

„Kapacitet se postepeno povećavao sa 65 ml na 450 ml. Ključni period su bile devedesete godine”, izjavila je za festival „Hay”. Dodala je i to da je zapremina bitna ‒ što je čaša veća, skloniji smo da pijemo više.

Njen tim je izveo šestonedeljni eksperiment u jednom vinskom baru u Kembridžu, gde se 175 ml vina prodavalo u čašama 3 različite veličine, u različito vreme. Prodaja u velikim čašama je porasla za 14%, dok kod čaša preostalih veličina nije bilo promene.

Tanjiri i jela takođe postaju veći, što može biti jedan od razloga zašto je 65% populacije Velike Britanije gojazno ili ima višak kilograma. Marto je objasnila eksperiment prilikom kog su dve grupe ljudi bile na večeri, jedući supu. Jedan par je imao činiju bez dna, koja se postepeno punila supom odozdo, dok su drugi dobili činiju standardne veličine. Prvi par je jeo duplo više, ali se najeo kao i ostali koji su jeli iz standardne činije za supu.

Manji tanjiri, kao i jela, uticali bi na zdravlje ljudi, rekla je Marto. „Kad bismo pravili posuđe manje veličine, to bi uticalo na smanjenje unošenja hrane i do 16% za dan kod odraslih.”

Marto je izjavila kako na festivalu „Hay” ne reklamira svoju knjigu. Sva istraživanja koja je njen tim izvršio dostupna su onlajn i besplatno. Međutim, ona želi da radi više istraživanja o navikama konzumiranja pića kod Britanaca. Takođe je izjavila i sledeće: „Trebalo bi da kažem da bismo voleli da sarađujemo sa svim ljudima koji mogu da se kontrolišu kada su u pitanju velike čokoladice.”

Kada sledeći put budete želeli da se častite i opustite uz čašu vina posle posla, birajte onu manju. I takva strategija je u redu što se vina tiče. Ali ko će ubediti pivopije da ne treba da se pije pivo iz krigle? Nemoguća misija?

Mi ipak ovo sve pišemo kako bi vas ubedili da čuvate zdravlje i da ovaj tekst prihvatite kao dobar savet i da ako već nemate mogućnost da izbegnete konzumaciju alkohola ovaj porok svedete na minimum.

 

ZDRAVLJE ALKOHOL VINO CASA Latest news
Scroll to Top