mesto za vašu reklamu

vaša reklama

4 NAČINA DA SE SMIRITE KADA STE ANKSIOZNI

Ljudski mozak je dobar u stvaranju anksioznosti pa je neophodno pronaći svoj prekidač za tremu. Dobre vesti su da je možete ukloniti kada znate kako je nastala, umesto što ćete kriviti spoljašnje faktore. Ova četiri koraka će vam pomoći da isključite tremu, bilo da očekujete pozitivne ili negativne stvari:
1. Anksioznost je samo hemikalija.
Kortizol je hemikalija zbog koje se osećate loše. Vaše telo ga eliminiše za nekoliko sati tako da bi uskoro trebalo da se osećate bolje – sve dok ga ne proizvedete još tokom tog vremena. Nažalost, to je teško učiniti: kortizol stvara osećanje ugroženosti zbog kojeg mozak odmah traži pretnje. Ali, možete pronaći „prekidač” kada znate kako možak definiše „pretnje”.
2. Pretnje su samo nervni putevi.
Stvari zbog kojih ste se osećali loše u prošlosti su stvorile puteve u mozgu koji aktiviraju kortizol kada vidite nešto što povezujete sa tim lošim osećajem. Putevi koji ste napravili pre osme godine života i tokom puberteta postaju auto-putevi mozga, tako da je bilo šta loše što ste osetili tokom tog perioda napravilo sistem uzbune u mozgu. Svi završimo sa više uzbuna nego što nam je potrebno jer nas urgrožavaju maleni okidači koji su bili odavno značajni. Mnogi od tih okidača imaju vrednost: štite nas od padanja sa litica ili kupovine mostova od privlačnih stranaca. Ali, kao vodiči kroz život imaju mnogo mana.
3. Možete napraviti nove šablone za sopstveno smirivanje.
Sopstveno smirivanje se, takođe, temelji na skupu davno nastalih nervnih puteva. Ljudi su rođeni bespomoćni i ranjivi. Prvi šablon u mozgu – temelj na kojem se kasnije grade iskustva – je jak osećaj potrebe koju ne možete da zadovoljite sami. Na taj način vi naučite da se smirite svaki put kada je potreba zadovoljena, sa malo pomoći sveta oko sebe. Do kraja puberteta, svaki mozak ima svoju kolekciju blesavih šablona za smirivanje. Mnogi od njih su vredni, ali nose i posledice, pa ako ponavljate iste stare navike za smirivanje, dobijate i iste posledice. Možete stvoriti novu naviku za smirivanje, ali je to teško jer su stari auto-putevi mozga previše udobni. Raskrčavanje nove staze kroz džunglu vaših neurona je jako težak posao i staza brzo nestaje ukoliko njom ne prolazite svaki dan. Ako ponavljate novo ponašanje 45 dana bez greške, novi šablon će biti uspostavljen. Dakle, izaberite novi odgovor za anksioznost – uložite 45 dana svoje energije u njega. Dopašće vam se rezultat.
4. Ne čekajte predugo da je neko drugi reši.
Često za anksioznost krivimo društvo i verujemo da svet mora da se promeni da bismo mi mogli biti mirni. Ako predugo čekate da vam neko drugi uđe u glavu i smiri vas, život će prolaziti pored vas. Zapamtite da su majmuni imali iste vrste anksioznosti kao mi danas još pre 50 miliona godina. Imali su politike unutar i izvan grupe i trebalo je čiste od buva majmune koji njih nisu. Socijalna anksioznost je deo toga što smo sisari. Kada ste bezbedni od fizičkih pretnji, vaš sisarski mozak se fokusira na socijalne pretnje. Oduvek je bilo tako, zato ne očekujte da će se svet promeniti i popraviti sve za vas. Poslušajte pesmu „Don't Wait Too Long” svaki put kada ste u iskušenju da se vratite starim šablonima i usprećete u preoblikovanju samog sebe.
Opušteno napred! Francuzi imaju odličnu reč za nekoga ko se dobro snalazi u krizi: débrouillard. To označava osobu koja ume da se opusti. Kada vas život stegne, verujte u svoju sposobnost da se opustite. Koncentrišite se na korake koje ispunjavaju vaše potrebe jer to stimuliše dopamin. Sjajan osećaj koji stvara dopamin olakšava loš osećaj koji stvara kortizol zato što je tako naš mozak dizajniran da radi.

Latest news ANKSIOZNOST STRAH Latest news
Scroll to Top