mesto za vašu reklamu

vaša reklama

10 NAJČEŠĆIH GREŠAKA KOJE UNIŠTAVAJU NOKTE

Predugo držanje laka na noktima, rigorozne dijete, grickanje noktiju, obavljanje kućnih poslova bez rukavica i dugo držanje ruku u vodi… Da li ste se pronašli bar u jednoj od situacija? Ovo su samo neke od loših navika koje uništavaju nokte. Otkrijte ih sve na vreme.

Stalno lakiranje noktiju, bez dopuštanja da se „odmore” makar na nekoliko sati, predstavlja veliku grešku i glavni je razlog oslabljenih i požutelih noktiju (zbog obojenih pigmenata koji su prisutni u hemijskim proizvodima). Ako vam se ne sviđa ideja da imate nenalakirane nokte, skinite lak uveče kada krenete na spavanje, a nanesite ga narednog jutra.
Nemate vremena da se ujuru posvetite lakiranju noktiju? Izaberite lak protiv pojave žutog na noktima i nanosite ga barem jednom nedeljno. Uostalom, ko je rekao da nenalakirani nokti nisu toliko elegantni kao oni crveni ili neke druge boje?

Deluje banalno, ali stvari koje ponavljamo nam pomažu, zar ne? Grickanje noktiju ne. Zašto? Pored toga što ih čini neujednačenim, često grickanje usled treme ili nervoze, čini nokte vlažnim zbog pljuvačke koja ih oslabljuje i omogućava da se lako lome. Ukratko, usporava se rast.
Kako stati na put ovoj lošoj navici? U prodaji postoje razne vrste lakova koje imaju nepodnošljiv ukus i koji su idealni za sprečavanje grickanja noktiju, ali definitivno rešenje je uvek bilo i ostalo samo jedno – snaga volje.

U žurbi ste i uvek perete sudove bez rukavica? Greška! Vaši nokti tako trpe dve stvari: ostaju predugo u vodi i izloženi su opasnim hemikalijama (sredstvima za pranje sudova). Nosite rukavice i kada obavljate druge kućne poslove i ne koristite ih kao alat. Mikrobi i vlaga su najveći neprijatelji vaših noktiju.

Brčkanje u kadi koje traje satima je jedna od vaših omiljenih kućnih zanimacija? Vašim noktima se ovo nikako ne sviđa. Kao što je već rečeno, predugo držanje noktiju u tečnosti je štetno, ne samo zato što su tako omekšani pogodniji lomljenju, već i što se prilikom izlaganja vodi povećava rizik za stvaranje gljivica.

Već neko vreme držite strogu dijetu i primećujete kako je stanje vaših noktiju sve gore? Verovatno ne unosite dovoljno kalcijuma i proteina. Vaš režim ishrane će biti zdraviji ako budete praktikovali unos hranljivih namirnica kao što su jaja, sir, meso, riba, narandžasto i zeleno voće i povrće, mleko i mlečni proizvodi, kao i unos vitamina A i B.

Obratite pažnju na kreme koje ostaju u kontaktu sa noktima, barem nakon nanošenja blata ili anti-celulit krema koje mogu sadržati elemente koji ostavljaju fleke ili ne doprinose nezi noktiju. Upamtite da uvek morate prati ruke nakon što ste odradili tretman lica ili tela. Potpuno druga stvar je kada je reč o hidratantnim kremama za ruke i telo. Setite se da ih nanosite i na nokte kako bi doprineli i mekoći pokožice.

Lunula, tj. deo kod zanoktica je veoma osetljiv deo nokta. Veoma je lako povrediti kožu oko nokta više od očekivanog ako nismo spretni. Jedna posekotina, iako veoma mala, u ovom delu nokta može se pretvoriti u upornu infekciju koja pritom može predstavljati i estetski problem. Bolje bi bilo otići na manikir, barem jednom u dve nedelje.

Pored toliko drugih štetnih aspekata nikotina, dodajemo i ovaj – slabi nokte, uz to što čini da postaju žuti (a pojedini zaštitni lakovi i lakovi protiv stvaranja žute boje na noktima ne pokazuju se uvek delotvornima).

Suvo voće konzumirajte kao užinu tokom jutra. Ovo voće sadrži najznačajnije masne kiseline koje smanjuju dehidrataciju i krtost noktiju i kose.
Jedno skorašnje istraživanje je pokazalo da, između ostalog, i nedostatak vitamina B doprinosi bržem slabljenju noktiju. Gde se nalaze ovi elementi? Pored oraha, masne kiseline se nalaze i u ribi, dok vitamin B sadrže jaja, pivski kvasac i piletina.

Nokti vam se listaju već neko vreme a ne znate da objasnite zašto, čak iako se pravilno hranite? Promenite preparate za čišćenje lica koje svakodnevno koristite. Određeni proizvodi za čišćenje lica ili skidanje šminke mogu biti veoma jaki, i u kontaktu sa noktima mogu ih oslabiti, pritom doprinoseći i njihovom ružnijem izgledu.

Uredni i lepi nokti su san svake dame, ali nekada nam to baš i ne ide od ruke. Ne očajavajte, nije vam potrebno mnogo napora, brdo novca ili bezbroj poseta manikiru. Sve što vam treba je malo ljubavi i pažnje koje ćete posvetiti svakodnevnoj nezi ruku, i dosta strpljenja, jer nijedna promena ne dolazi preko noći.

NOKTI
Scroll to Top