mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ZELANDIJA − OSMI KONTINENT

Novo istraživanje objavljeno u časopisu „Journal of The Geological Society of America” preispituje poznate činjenice o kontinentima. Istraživanja pokazuju da spisku od sedam poznatih kontinenata valja dodati još jedan. On se nalazi istočno od Australije i danas je većim delom pod vodom.

Osmi kontinent naučnici su nazvali Zelandija. Prema geolozima, vode Tihog okeana prekrivaju 94% ovog kontinenta, a njegovo kopno poznato je pod nazivima Novi Zeland i Nova Kaledonija.

„Mali kontinent” do sada uopšte nije ni smatran kontinentom. Kako je objašnjeno u studiji „Skriveni Zemljin kontinent”, objavljenoj u „GSA Today Archive” iz pomenutog magazima, Zelandija je obuhvatala površinu od 4,9 miliona kvadratnih metara, što manje-više čini dve trećine Australije. Upravo od Australije se i „odvojila” pre 60 do 85 miliona godina. Pukotina ovog odvajanja se i sada vidi na obali Kvinslenda, gde su dve kontinentalne kore udaljene samo 25 km jedna od druge.

„Ne radi se samo o imenu koje se dodaje na listu poznatih kontinenata”, objašnjava autor istraživanja za Bi-Bi-Si, Nik Mortimer. On dodaje da će nam proučavanje Zemlje pod vodom pomoći da bolje razumemo koheziju i fragmentaciju kontinentalne kore. Još 1995. godine je Brus Lajendik, geofizičar sa Univerziteta u Kaliforniji, dao hipotezu o postojanju Zelandije. I dan-danas proučavaju se tektonski pokreti koji su hiljadama godina menjali Zemljinu koru. Naučnici formiraju nove hipoteze koje bi bile u stanju da izmene shvatanja o istoriji naše planete. Nova otkrića mogla bi da izmene podatke u školskim užbenicima.

Postoji još jedna novija studija, čiji su tvorci geolozi sa Univerziteta Vitvatersrand, a koja se bavi modifikovanjem znanja o kontinentima. Ova studija identifikovala je još jedan potopljeni kontinent, koji se nalazi ispod ostrva Mauricijus. U pitanju je Mauricija, fragment antičkog kontinenta Gondvana, čije je razdvajanje pre više od 200 miliona godina uzrokovalo formiranje Afrike, Indije, Australije, Južne Amerike i Antarktika i koja se odvojila od Madagaskara pre 80 miliona godina.

NOVI ZELAND AUSTRALIJA TIHI OKEAN KONTINENT GEOLOGIJA ZELANDIJA OSMI KONTINENT NOVA KALEDONIJA MAURICIJA
Scroll to Top