mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ZAŠTO SE MAČKE STALNO KUPAJU

Kakve veze ima preživljavanje sa ulepšavanjem? Mace nam daju odgovor! Da li znate da odrasle mačke provode oko 50% svog vremena brinući o svom telu? Da! Mace su elegante, prijatne i znaju kako da prežive!

Dr Cynthia McManis, veterinar i vlasnik „Just Cats Veterinary Services”, otkriva u razgovoru za jedan kanadski časopis zašto se mace stalno kupaju. Po svemu sudeći, razlozi nisu samo zdravstvene prirode ili higijene, već se u kupanju krije i njihova tajna preživljanja.

1. Štite se od opasnosti.
Mačke se instiktivno čiste kako na sebi ne bi imale ostatke hrane ili mirise koji bi mogli da privuku predatore, a samim tim i potencijalne pretnje.

2. Održavaju temperaturu tela .
Ližući svoje dlake, mace u njih unose pljuvačku. Jedna trećina pljuvačke koja ostane nakon isparavanja, održava temperaturu njihovog tela i štiti ih od hladnoće. Pored toga, mačke kupanjem raznose prirodna ulja kože kako bi očuvale temparaturu tela.

3. Održavaju rane čistim.
Kako navodi dr McManis, veruje se da njihova pljuvačka sadrži enzime koji deluju kao prirodni antibiotik. Kada maca ima ranu i liže je, ona je zapravo štiti od infenkcije. Imajući to u vidu, dr McManis napominje da ih treba uvek odvesti kod veterinara ukoliko zadobiju neku povredu.

4. Poboljšavaju cirkulaciju.
Kao što se kod ljudi pranjem kose podstiče protok krvi, tako i mace svojim jezikom prekrivenim sitnim dlačicama poboljšavaju cirkulaciju.

5. Iskazuju ljubav.
Kada jedna maca kupa drugu, ona time zapravo pokazuje svoje emocije. Ovaj proces razmene pljuvačke pokazuje uzajamno poverenje između dve mace.

6. Opuštaju se.
Pored brige o „izgledu” i „sređivanja noktiju”, razlog zašto se mace stalno kupaju je veoma jednostavan, kupanje je za njih opuštajući ritual.

ZANIMLJIVOSTI MAČKE NOVO ISTRAŽIVANJE ČIŠĆENJE MACA ZDRAVLJE ŽIVOTINJA
Scroll to Top