mesto za vašu reklamu

vaša reklama

ZAŠTO IMA TOLIKO CRTANIH JUNAKA ŽUTE BOJE?

Ako govorimo o jednoj žutoj televizijskoj porodici, automatski pomislimo na Simpsonove. Metu Grejningu su predložili ovu boju dok je stvarao skečeve za program koji je vodila Trejsi Alman i mislio je da je to dobra ideja. Kada biste vrteli kanale, videli biste žutu boju i odmah pomislili na Simpsonove.

Otkad se on pre 30 godina odlučio za tu boju, imamo sve više žutih crtanih junaka. Znamo za Sunđer Boba, psa Džejka iz serije „Vreme je za avanturu” ili Malce, a postoje i mnogi drugi junaci, stariji od Homera, kao što su Vini Pu i Tviti. Prema kanalu Čenel Frederejtor (engl. Channel Frederator), to ne može biti slučajnost. Zašto karikaturisti obožavaju boju Koldpleja?

1. Teorija o boji

Boje imaju svoja pravila. Ako napravimo paletu osnovnih boja i pomešamo ih stvarajući sekundarne i tercijarne boje, otkrićemo komplementarne boje koje se najbolje ističu jedna pored druge. U stvarnom svetu, ljubičasta je boja koja omogućava da se bolje istakne žuta. Međutim, televizija je drugi svet.
Na ekranu osnovne boje nisu crvena, plava i žuta, već crvena, zelena i plava. Prateći ovaj princip, jedna od boja koja je kontrast žutoj jeste roze, boja zidova u kući Simpsonovih. Ali boja koja omogućava da se žuta bolje istakne jeste plava boja.
Šta je sve u crtanim filmovima plave boje? Dve veoma uobičajene stvari kao što su nebo i more. Ima smisla to što je za glavnog junaka serije kao što je Sunđer Bob izabrana žuta boja.

2. Prenosi dobre vibracije

Žuta je jedna topla boja, obično predstavlja svetlost i smatra se da je sinonim za sreću, radost i optimizam. To ne može biti slučajnost, stoga su se osnivači serije „U mojoj glavi” (engl. Inside out) odlučili da Radost oboje u žutu boju i stave joj plavu kosu, kako bi još više došla do izražaja, a Tugu su obojili u plavo, boju koja se obično smatra depresivnom, kao što se crvena boja vezuje za bes i opasnost.
Žuta se takođe smatra bojom koja predstavlja ljubomoru, zavist i sebičnost. Da li je slučajnost to što su narcisi žute boje? Nije, ni ne verujemo u to, iako više volimo da tumačimo crtane junake kao nosioce pozitivizma.

3. Prilično je vidljiva

Poslednji razlog je taj što je žuta boja jednostavno upečatljiva za ljudsko oko. Tople boje su vidljivije od onih hladnih, a žuta boja je zaista najupečatljivija od svih boja koje postoje.
Samo treba obratiti pažnju na to da na semaforima ima žuta boja, mnogi saobraćajni znakovi su žuti, kao i taksi vozila, itd. To je boja koja ne predstavlja problem za daltoniste. Savršena za crtane filmove.

Obratite pažnju na ovo kada sledeći put budete gledali neki crtani film. I, naravno, uživajte u simpatičnim junacima.

ZABAVA BOJE CRTANI FILM ANIMIRANI FILM ŽUTA TEORIJA BOJA
Scroll to Top