mesto za vašu reklamu

vaša reklama

SABLASNA ZABAVA U MAĐARSKOJ

Od ranih vremena antičke Grčke, sport je bio bitna stavka društva. Tada su discipline bile skromne, i pre svega praktične. Trčanje, trka dvokolica, bacanje kugle i koplja, rvanje – to su sve discipline koje su se mogle primeniti i u svakodnevnom životu. Kasnije, sport prelazi i u sferu zabave, te se javljaju i grupni sportovi koji nemaju praktičnu primenu, ali svakako neguju zdrav život i takmičarski duh. Možda je taj takmičarski duh zapravo kriv što su ljudi godinama smišljali razna takmičenja koja baš i nemaju veze sa sportom. Tako se u Engleskoj godinama održava trka za kolutom sira koji se kotrlja nizbrdo, a u Finskoj muževi trče noseći svoje supruge ne bi li osvojili glavnu nagradu – onoliko piva koliko im je draga teška.
Prateći trend neobičnih takmičenja, Mađari su smislili novu disciplinu, koja ozbiljno konkuriše za tiulu najbizarnije. Kako prenosi agencija AP, u Debrecinu se nedavno održalo prvo takmičenje u kopanju grobova.
Kako je uopšte nastala ovako čudna ideja?
Organizator Iren Kari nas je informisao da je cilj takmičenja u kopanju grobova stvaranje i rađanje poštovanja prema poslu grobara. Danas je veoma teško naći mlade ljude koje interesuje fizički rad, a ovo je idealan način da oni po prvi put uzmu lopatu u ruke. „Grobari“ su u poslu koristili lopate, grabulje, sekire i krampove, pri čemu je žiri ocenjivao brzinu i stil rada. Šta se tačno podrazumeva pod stilom kopanja groba još nije utvrđeno, ali verovatno se vrednuje urednost i što manje rasipanje zemlje, ili se pak vodi računa o simetriji grobnih ivica.
Ko zna, možda će ovo nesvakidašnje takmičenje inspirisati i stvaranje nekih novih disciplina.

MAĐARSKA ZABAVA KOPANJE GROBOVA TAKMIČENJE GROBARI
Scroll to Top