mesto za vašu reklamu

vaša reklama

POBEDITE LENJOST MALIM TRIKOVIMA

Lenjost je prirodna odlika ljudskog karaktera i svi mi, manje ili više, imamo navike zbog kojih zaslužujemo da nas zovu „lenjimaˮ. Iako smo i sami svesni tih svojih mana, vrlo im se teško odupiremo. Zašto večeras da idete u teretanu, kad ionako niste cele prošle nedelje? Kada vam je stan u haosu već šest, sedam sati, nije li uvek isto pitanje na umu – zašto baš sad ustati i raščistiti, zašto srediti ovu sobu kad je ionako i ona druga u neredu? Možda vam se u tom trenutku takva rezonovanja čine prihvatljivim, ali kako na kraju izaći iz začaranog kruga? Predstavljamo vam neke od najjednostavnijih, a ujedno i najefikasnijih trikova koji će vas, nadamo se, motivisati da u tome i uspete.

1. Podesite desetominutni alarm

Kada se alarm oglasi, jedino što treba da kažete sebi jeste da je to vrlo kratko vreme – izdrži tih deset minuta užasno dosadnog ili napornog posla i onda opet možeš da se izležavaš. Većina se na ovaj način motiviše dovoljno da bi i nakon isteka tih deset minuta nastavila sa radom. Ako se to i ne desi, ipak ste nešto odradili – bolje išta nego ništa!

2. Tražite zaobilaznice

Svakako interesantan trik jeste da pokušate da lenjost preokrenete u produktivnost. Odredite najbolniju tačku svoje lenjosti i pronađite što više lakših načina da je izbrišete. Traganjem za nečim što će vas bez puno muke dovesti do ostvarenja cilja odjednom ulazite u prostore mašte i kreativnosti, što je zanimljivije, održava pažnju i u svakom smislu je suprotno lenjosti.

3. Vežbajte

Značajan činilac u borbi protiv lenjosti jeste i fizička aktivnost, naročito ako je praktikujete u prvim časovima nakon ustajanja iz kreveta. Kada se vežbama postigne strujanje krvi u organizmu, sigurno da će i osećaj letargičnosti i pospanosti nestati, a vi ćete biti puni energije.

4. Promenite radno okruženje

Vrlo često se dešava da nam kod kuće sve odvlači pažnju, a učenje jedne lekcije ili obavljanje nekog zadatka se odugovlači i traje satima. Zato jednostavno promenite sredinu u kojoj radite – idite u biblioteku da učite. Istraživanja su pokazala da postajemo motivisani da mnogo jače prionemo na posao kada smo okruženi ljudima koji rade.

5. Pronađite društvo

Nađite odgovornu osobu koja će vas stalno opominjati na vaše lenjo ponašanje. Ukoliko ugovorite sa prijateljem odlazak u teretanu, bićete više motivisani da zaista i odete, odnosno imaćete jedan razlog više da ne odustanete – zbog sebe ne morate otići, ali nije lepo ostaviti druga samog kad ste se već lepo dogovorili.

6. Doterajte se

Ovo je trik naročito koristan za one koji rade na daljinu, odnosno čiji rad podrazumeva korišćenje interneta, gde mnogo toga lako odvraća pažnju. Ukoliko ste uhvatili sebe da neprestano lajkujete stranice na Fejsbuku i nemate energije da se naterate da samo jednim klikom pređete na stranicu za pisanje svog novog rada ili projekta, pokušajte da presvučete kućnu trenerku koju nosite. Modni psiholozi naglašavaju da mnogi komadi odeće imaju simboličnu vrednost za nas, bilo da je to „poslovno-profesionalni izgledˮ ili „komotna kućna odećaˮ, pa njenim oblačenjem u stvari pripremamo mozak da se ponaša u skladu sa tim značenjem.

7. Pratite pravilo „dva minutaˮ

Ovo zanimljivo pravilo glasi: „Ukoliko radnja traje manje od dva minuta, preduzmi je!ˮ Primer primene ove strategije u praksi bilo bi odgovaranje na poštu – ako vam stigne mejl, najpre razmislite da li možete da ga brzo pročitate i odgovorite na njega bez puno muke. Ukoliko je odgovor pozitivan, onda otvorite mejl.

8. Ne prekidajte lanac

Ovo je tzv. „kalendar praviloˮ koje koristi i čuveni glumac i komičar Džeri Sajnfeld kako bi sebe motivisao da svaki dan piše. Kako je izjavio u jednom intervjuu, svako veče kada završi sa pisanjem, on u kalendar preko tog datuma nacrta veliko X. Nakon nekoliko dana, već je formiran lep i duži lanac, a jedini zadatak jeste ne dozvoliti da se on prekine.

Dragi lenjivci, sada znate i nekoliko trikova koji će vam pomoći sa vašim „problemčićemˮ. Nemojte časiti časa, idite i isprobajte ih!

MOTIVACIJA VEŽBANJE PRODUKTIVNOST TRIK LENJOST ALARM
Scroll to Top