mesto za vašu reklamu

vaša reklama

OTKRIVENO JE SIDRO KOJE PRIPADA BRODU KRISTOFERA KOLUMBA

Eksperti su iskoristili „prostornu mapu blaga” kako bi došli do neverovatnog otkrića kod Kariba ‒ sidra koje je staro stotinu godina i za koje se veruje da pripada jednom od brodova Kristofera Kolumba.

Tokom ispitivanja ovog sidra, koje je pronađeno nedaleko od ostrva Turks i Kaikos, otkriveno je da datira iz perioda između 1492. i 1550. godine. Ukupna veličina i težina sidra otprilike iznosi od 544 do 680 kilograma i ukazuje na to da je ono bilo prednje sidro na brodu od 300 tona, što je klasična veličina broda iz doba Kolumba.

„Ovo sidro je sidro Kristofera Kolumba” kaže stručnjak za pronalaske olupina brodova Deril Miklos, koji je predvodio ekspediciju na Karibima.
„Kažem vam, pratite naše istraživanje, jer je ovo samo početak jedne zapanjujuće priče.”

Miklos je iskoristio prostornu mapu blaga koju je napravio njegov prijatelj, astronaut Nase ‒ Gordon Kuper, kako bi pronašao niz brodskih olupina kod Kariba. Kuper, koji je preminuo zbog Parkinsonove bolesti 2004. godine, napravio je mapu ‒ prateći satelit „Mercury 9 Faith 7”. U to vreme, on je verovatno bio na misiji i pokušavao je da identifikuje nuklearne pretnje iz Hladnog rata.

Opremljeni Kuperovom detaljnom mapom i arhivskim istraživanjem, Miklos i posada eksperata pronašli su pet olupina iz „kolonijalnog perioda”
Ovaj tim je koristio magnetometar kako bi otkrio gde se nalaze olupine brodova, a zatim su zaronili kako bi izbliza istražili olupinu koristeći detektor metala.

Veruje se da je otkriće Turksa i Kaikosa povezano sa Vinsentom Janezom Pinzonom, španskim moreplovcem, koji je zajedno sa svojim bratom Martinom Alonsom Pinzonom, bio član posade Kolumbove ekspedicije.

Martin i Vinsent su bili kapetani Kolumbovih brodova Pinta i Ninja na prvoj plovidbi 1492. Šest godina kasnije, otprilike kad je došlo do Kolumbove treće plovidbe, Vinsent Pinzon je krenuo iz Španije sa četiri mala jedrenjaka, uključujući i Pintu, što je poznato kao jedna od manjih plovidbi ove ekspedicije.

Godine 1499. i 1500. Vinsent Pinzon je otkrio Brazil i reku Amazon.
U proleće 1500. godine, kapetan se susreo sa Kolumbom na Haitiju kako bi razgovarali o otkriću Brazila pre nego pošalje svoja četiri jedrenjaka nazad u Španiju. Međutim, u julu te godine posada Vinsenta Pinzona se našla u uraganu, dok su brodovi bili usidreni u blizini Turksa i Kaikosa, a dva jedrenjaka od četiri su bila uništena.
Godine 1502. Vinsent Pinzon se vratio na isto mesto kako bi pokušao da spase tovar sa ova dva brodića.

Pored sidra, Miklosov tim je pronašao i ostale artefakte na mestu gde se nalazi olupina broda, uključujući tri kuke sa kanapom koje datiraju iz perioda Kolumba. Kuke sa kanapom ili sidra su korišćene za izvlačenje blaga iz potopljenih brodova.

Arheolozi su takođe pronašli polomljenu grnčariju i teglu maslina koja je bila obojena u indigo boju, što ukazuje na špansko poreklo. Pronađena je i šerpa sa španskog ostrva Majorka, koja datira iz perioda između 1492. i početka 1500. godine

Uz to, otkriveno je nekoliko gvozdenih i bronzanih šiljaka, koji su najverovatnije poslednji ostaci broda koji je potonuo, a otkriveni su i polomljeni delovi prstena sidra. Polomljeni prsten sidra može ukazivati na to da je sidro sa trećeg broda Pinzonove flote koje je nestalo tokom uragana.

Ova otkrića su ogroman uspeh za ekspediciju. „Ovo znači da sada imamo jednu od najvrednijih mapa u istoriji” objasnio je govornik za emisiju u imejlu koji je poslat „Foks njuzu” (engl. Fox News).

KARIBI OTKRIĆE KOLUMBO SIDRO
Scroll to Top