mesto za vašu reklamu

vaša reklama

NAGRADA ZA NAJBOLJI SIR NA SVETU PRIPALA NORVEŠKOJ

Plavi (buđavi) sir, proizveden u fabrici „Tingvollost” u Norveškoj, dobio je titulu najboljeg sira na svetu u 2016. godini. U finalu se našlo i sedam italijanskih. Međunarodni festival sireva održan je ove godine u San Sebastijanu. Red Info Portal Vam prenosi sve detalje ovog veoma zanimljivog događaja.

Čak 266 stručnjaka je analiziralo lepotu 3021 sira iz trideset jedne zemlje sveta. Nakon što je sastavljena tzv. SuperGold lista, tj. lista na kojoj se nalaze najboljih 66 sireva, pojavio se novi žiri sačinjen od stručnjaka koji imaju viši stepen specijalizacije u ovoj oblasti. Oni su dobili zadatak da odluče koji će sir biti šampion.

Bila je to žestoka borba iz koje je kao pobednik izašao Kaftkar, sir fabrike „Tingvollost”, jedine norveške farme koja se našla na SuperGold listi. Gunar Vogen, predstavnik ove fabrike, bio je duboko dirnut ovim događajem: „Ostao sam bez teksta, u šoku sam, još uvek ne mogu da poverujem da se ovo dogodilo. Proizvodimo sireve skoro 10 godina, mala smo porodica iz Norveške, trudimo se da uvek damo sve od sebe, ustajemo u zoru a odlazimo na spavanje kasno.”

Sugurno bi većina nas volela da proba ovaj sir koji je proglašen za najbolji na svetu, ali ćemo se za sada zadovoljiti ovim našim, domaćim sirevima, koji zbog cene mogu dobiti epitet najskupljih sireva u kategoriji bez razloga i povoda. Zdrav potrošački razum uzvraća udarac !

HRANA BUĐAVI SIR IZBOR NORVEŠKI SPECIJALITET PARMEZAN
Scroll to Top