mesto za vašu reklamu

vaša reklama

MOGU LI TALASI DA SE ZALEDE?

Jeste li se ikada zapitali da li talasi mogu da se zalede? Odgovor je sledeći: Da, mogu. Red Info Portal vam taj odgovor i obrazlaže.

Zbog odnosa soli i veće gustine, tačka smrzavanja morske vode je na -2 ºC. Međutim, u praksi se može dogoditi da temperatura morske vode bude ispod ove granice, a da se ona ne zaledi, pod uslovom da temperatura vazduha ne bude ispod -10 ºC.

Stoga, potrebni su vremenski uslovi ekstremne hladnoće kako bi se duž obale mogli posmatrati zaleđeni morski talasi. U ovim uslovima, morska voda nastavlja sa svojim strujanjem, ali se postepeno pretvara u gustu tečnost koja usporava talase, sve dok se konačno potpuno ne zaledi. Na Atlantiku, kako na američkoj, tako i na evropskoj strani, registrovani su zaleđeni talasi pri spoljnoj temperaturi od -20º C i niže.

„Okamenjeniˮ talasi i nisu tako retka pojava u mestima poput Velikih jezera Severne Amerike ili Bajkalskog jezera u Sibiru. S druge strane, kada je u pitanju slatka voda, nedostatak soli olakšava smrzavanje.

Što se tiče okeana, ovaj fenomen nije tako neobičan u delovima sveta kao što su severni deo Japana ili polarne oblasti. Budući da je teško pristupiti ovim oblastima, jasno je zašto je teško biti na pravom mestu i u pravom trenutku kako bi se ovakvi talasi ovekovečili.

VODA HLADNOĆA ZANIMLJIVOST Latest news
Scroll to Top