mesto za vašu reklamu

vaša reklama

KOJI JE MUZIČKI PRAVAC IDEALAN ZA UČENJE I VAŠU KONCENTRACIJU

Sezona ispitnih rokova je u toku i svi se trude da pronađu što uspešniji model za učenje. Situacija se ponavlja svakog dana: dok jedan student sprema ispit uz jako pojačanu muziku…kolege ga pitaju kako može da uči pored tolike buke. Na prvi pogled, pitanje ima smisla: to da možemo bolje da se koncentrišemo na jedan zadatak radeći dve stvari istovremeno se čini kontradiktorno. Međutim, u ovom slučaju prvi student ima pravo: nauka je na njegovoj strani.

Mada, ne važi za bilo koju vrstu muzike. Jedan jednostavan ritam koji se ponavlja ne pomaže, s obzirom na to da postaje jako dosadan. Ne funkcionišu ni veoma kompleksni i haotični ritmovi, kao što je fri džez. Prema rečima nekih stručnjaka, ključ je pronaći neku sredinu. Ona se nalazi u fank ritmu, kakav nalazimo kod Džejmsa Brauna. Studija profesora Mortena Kringelbaha sa Univerziteta u Oksfordu otkriva da naš mozak preferira taj muzički stil: ni previše predvidiv...ni previše haotičan.

Kada slušamo muziku, naš mozak luči dopamin, što nam popravlja raspoloženje i proizvodi užitak. To ne samo da uvećava naše zadovoljstvo, već i povećava koncentraciju i, prema tome, naš učinak na poslu. Tako je pokazala istražiteljka Teresa Lesiuk sa Univerziteta u Vindzoru (Kanada), nakon što je proučila uticaj koji muzika ostavlja na radnike jedne male firme. Oni su brže završavali svoje zadatke a, osim toga, imali su originalnije ideje od onih koji su radili u tišini.

Muzika ima još jednu prednost. U trenutku kada stavimo slušalice, štitimo se od drugih stvari koje bi nam odvratile pažnju. Mehanizam je jednostavan. Naš mozak poseduje dva sistema za pažnju: jedan svestan, koji mi kontrolišemo i jedan nesvestan, koji deluje sam za sebe. Ovaj nesvestan sistem se ne zatvara dok završavamo neki zadatak, tako da čak i najmanja buka može da ometa našu koncentraciju: od samog tik-tak zvuka sata do nečijeg kucanja na tastaturi.

„Muzika automatski ojačava neuronsku mrežu, oblasti u mozgu koje su odgovorne za njegovu aktivnost dok odmaramo”, objašnjava doktor Manuel Arijas, koordinator Humanističke grupe španskog neurološkog društva. „Ovo nam koristi kada razmišljamo ili kada smo u nekakvom stanju introspekcije”.
U svojoj studiji, Lesiuk naglašava da je za učinak važno da svako od nas izabere onu vrstu muzike koja mu pomaže. To takođe zastupa i Arijas: „Ne postoji neko jasno pravilo. Mnogima pomaže klasična muzika; neke užasava”.

Ako ste u nedoumici, igrajte na sigurno: Džejms Braun.

MUZIKA KONCENTRACIJA UČENJE FANK
Scroll to Top